Gå til hoved-indhold
Stig Westergaard i 2009 på Kosatka i Volvo Ocean Race. Foto: Troels LykkeKapsejlads
Stig Westergaard i 2009 på Kosatka i Volvo Ocean Race. Foto: Troels Lykke

Stig W: Sejren sidder mellem ørerne! - se nu grafisk model

Den samme gruppe sejlere vinder igen og igen. Hvad er det, som gør dem ekstraordinære? Læs Stig Westergaards fredagstip, der gjorde ham selv til Soling-verdensmester.

Af Troels Lykke |

Stig Westergaard, tidligere OL- og Volvo Ocean Race-sejler fra København, skriver til minbaad.dk:

Hvorfor er det den samme håndfuld, som altid vinder?

Prøv at kigge jer omkring. I sporten, i kunsten, i videnskaben, i erhvervslivet.

Det er det samme overalt. Det er altid den samme lille gruppe, som kan gøre det igen og igen. Hvad er det de kan eller gør, som gør dem ekstraordinære. Til vindere?

De kan finde ind til balancen, til nerven, til det intuitive. Der hvor kroppen og sindet bare gør det; udøver uden at tænke. Det er der de ekstraordinære resultater skabes. Og det er jo i sig selv godt nyt for de fleste af os. At vi ikke skal tænke – bare gøre det.

Men, hvordan kommer man så dertil? Hvordan bruger man sine ressourcer bedst muligt for at nå dertil, at det kommer ud af en som skidt fra en spædekalv?

Stigs model

Jeg har udviklet en lille model, som jeg altid bruger i mine bestræbelser. Ikke kun for mig selv og de teams jeg er en del af, men også i coaching øjemed.

Man skal kunne krybe før man kan gå, derfor fokuser på teknikken i starten af et forløb. Det nytter ikke at være fantastisk til taktik, strategi, til at forstå sine konkurrenter. Hvis man ikke er god til det tekniske, kan sejle båden ligeud, eller hurtigt for den sags skyld.

Det er de nemme del-bare timer på vandet. Universielt – så skal du bruge 10.000 timer på at mestre dit fag.

Når du er på 98 pct niveau af de bedste til teknikken i det du vil mestre, så kryb op til næste niveau. Lær gamet, forstå dine konkurrenter. Hvis jeg gør dette, gør mine konkurrenter dette, hvorefter jeg gør dette. Det er straks tungere. Kræver mange konfrontationer. Masser af sejladser.

Når du har fået en god fornemmelse for vind og vejr (vinden sidder i ørerne og næsen), så begynd at fokusere på dit mentale overskud.

Selvtillidsøvelser og selvværdsopbygning

Selvtillidsøvelser, selvværdsopbygning som er et fundament for at kunne tro på at DU kan. Det er straks lidt sværere. Kræver selvindsigt. Men det kan opbygges gennem øvelser og træning.

Når du har den indre tro på at du kan. Føl efter helt inde, og vær ærlig. Og så tag skridtet fuldt og blive en vinder.

Find ind til din indre stemme. Til din balance. Og lyt til den. Og kun den. Du har ret! Du ved hvad der er godt for dig. Lyt til den, og lad den lede dig på vej. Så vil de 10.000 timers arbejde for at mestre dit fag blive med et smil på læben (på dine i alle fald).

Og så den anden side af medaljen – du kan være stensikker på, at finder du ind til din indre balance, din indre stemme – som gør at du kan få din kunst ud, uden udefrakommende støjsendere – så vil du blive stemplet som en top-egoist.

Egoist skal du være

Så til alle jer egoister. Vær glade for det. Det er en nødvendig betingelse for at blive den vinder som kan gøre det igen og igen. At kunne og turde lytte til kun din egen stemme. Og turde skære moster Agates guldbryllup fra for en tur på vandet. Ligeså snart du begynder at spille andres melodi, kommer fejltonerne let.

Hermed ikke sagt, at man ikke skal lære eller lytte til andre. Sug hjerner når du har chancen for det. Det kan spare dig for mange timers forberedelse.

Når jeg kigger på mine konkurrenter, ser jeg denne model hele tiden. Der er masser af eksempler på at den indre balance er det, som skaber resultater igen og igen.

Når du er nået så langt, som til at mestre din teknik og strategiske forståelse næsten på niveau med de dygtigste, er det ved at være tid til at vende blikket indad, hvis du vil fremad.

God vind

Både den i håret og den mellem ørerne

Stig Westergaard

content-loader
content-loader
content-loader