Gå til hoved-indhold
Kapsejlads

Carbon3s tur om Fyn tog lidt over 11 timer

Carbon3 tog en træningstur rundt om fyn søndag. Bank og co. var lidt over en time fra rekord, selvom fald knækkede. Se også Walterdorps foto fra Lillebælt. Artikel opdateret om grej (kl. 22.05).

Af Troels Lykke |

Jonas Pedersen, medindehaver af Carbon3 fortæller:

Vi søsatte vores trimaran Carbon3 for kun 14 dage siden, og har siden fået testet båden på mindre ture ud fra havnen i Faaborg.

Men vi har følt vi manglede at komme ud og få nogle lidt længere stræk, hvor vi kunne prøve hende bedre af og få ro på såvel båd samt boathandling hvor vi endnu har meget at lære på holdet.

Derfor besluttede vi tage tage en trænings tur rundt om fyn. - Det var en rigtig god beslutning og vi havde en god og meget lærerig tur rundt om fyn, i et meget skiftede bygevejr som satte store krav til vores boathandling, sejlhåndtering, sejlvalg og rebeteknikker.

Båd under udvikling

- Og vi sander da også at selv om de første 14 dage med Carbon3 i vandet er gået langt bedre end vi turde håbe, har vi fortsat at gøre med en båd under udvikling og en besætning som også har meget at lære om at bruge hende rigtigt.

Heldigvis bød turen ikke på nogle problemer med båden, men opsætning af sejlskiftesystemer og rebesystemer samt vores opsætning af instrumenter.

Og et knækket fokkefald gav masser af udfordringer og bidrog til at turen opfyldte sit formål med at få prøvet båd og udstyr af på lidt længere stræk, og vi er derfor rigtig godt tilfredse med en sejltid på 11 timer og 14 minutter på denne første tur rundt om fyn, fortæller Jonas Pedersen.

Ny gennaker på vej

Vi glæder os nu til at modtage vores gennaker fra Elvstrøm Sails, som vi i fælles skab har haft udsat fordi vi gerne ville lære lidt om bådens sejlvinkler inden designet af denne blev færdigt.

Med på træningsturen Fyn rundt var; Skipper Jesper Bank og gasterne Jakob Frost, Søren Gitz-Johannesen, Morten Halkier og Jonas Pedersen.

Besætningen var rigtigt godt bakket op af RIB holdet Jan Kruse og Klaus Rønn Madsen og Shorecrew, Anders Bangsgaard, Michael Møller og Jakob Pedersen.

Båden på vej ud af Lillebælt i går søndag, kort tid efter sejlede båden 26 knob. Foto: Axel Waltersdorp

Opdateret mandag aften 22.01

Lidt om grejet på Carbon3 - Jonas Pedersen informerer og grejsvigt

Vi har på baggrund af vores tur Fyn rundt allerede fået forespørgsler på om der var grejsvigt eller bådsvigt på turen som forsagede problemer for os. -

Det er ikke tilfældet, vi er i gang med den proces det nu engang er at få kørt en relativ ekstrem racerbåd i racemode.

I den forbindelse bliver mange ting testet og herunder findes mange loads på båden som man ikke på forhånd har, kunne vurdere og beregne, et par af de eksempler er vores rebesystem og at strømpen gik på vores fokkefald ligesom det bliver en udfordring at have solceller til strømforsyning monteret hvor de dækkes af en fok på dækket!!

Virkeligheden er, at om et rebesystem virker ser man først når det har været prøvet af i kraftige bølger i en hård vindbyge og load kombinationen på fokkefaldet kan naturligvis trækkes fra hhv designer og sejlmager.

Men om masteproducenten har koordineret med sejlmageren og afstemt kæberne i den monterede Jammer på masten er blandt den slags der kan falde uhensigtsmæssigt ud. - resultatet af det kan være at strømpen går, som det skete i går.

- Nogen ting skal bare prøves af i praksis. - Vi har heldigvis kanon dygtige leverandører så antallet af overraskelser har været et absolut minimum og langt mindre en alle involverede i projektet havde forventet.

content-loader
content-loader
content-loader