Gå til hoved-indhold
Claus Rønnow står her foran sin Bandholm 27, der ligger i Sundby Sejlforening. Foto: Troels LykkeKort Nyt
Claus Rønnow står her foran sin Bandholm 27, der ligger i Sundby Sejlforening på Amager. Foto: Troels Lykke

Rønnows klumme: Nu er båden på land

Ak, ja. En sæson er forbi – nu venter en lang vinter. Og hvordan gik det så? Var det besværet værd, var vejrguderne med os, holdt udstyret, nåede vi det, vi ville?, skriver vores nye klummeskribent.

Af Claus Rønnow |

Forfatter, coach og underviser på Sundby Sejlforenings sejlerskole, Claus Rønnow, skriver nu klummer for minbaad.dk. Her er den første:

Hvordan svarer man egentligt på det? Når vi nogensinde, det vi vil? Er sæsonen ikke altid for kort?

Jeg har haft en god sæson! Vejret har i lange perioder været dårligt, ville enhver landkrabbe sige.

Rigtigt: Olietøjet har fået lov til at bestille noget i år. Regnbygerne har været mange – og mange gange heftige.

Jeg kan dog huske to dage i september hvor vi havde sol, og det endda to dage i træk! Ellers har sæsonen båret præg af skiftende vejr. Kun meget få dage har vi haft det samme vejr hele dagen.

Pinseturen var dejlig og Pinsedagsaften bød på den smukkeste solnedgang. Vi lå i Råå og havde Kronborg liggende i silhuet – lige midt i en helt rød sol. Juli druknede i regn, men havde mange fine sejldage.

Mødte kæmpe tordenbyge

I efteråret mødte vi den længste tordenbyge, vi nogensinde har været ude i. Lynene simpelthen slog ned omkring os i laaang tid.

Vi bildte os ind, at vi kunne høre lynene slå ned i vandet. Himlen var kulsort og sigtbarheden ekstremt ringe, men til sidst – som altid – slukkede scenemesteren for showet og tændte for solen igen.

Sæsonen er forbi og vinterhyggen kan tage over. Båden står højt på land med sin vinterdyne over.

Klargøringen til vinteren er overstået godt, såvel båd som motor er velforberedt til vinter og frost – vejret kan bare komme an. Og dog; de to første efterårsstorme har allerede sat deres præg på pladsen.

Presenningerne fløj rundt

Presenningerne fløj rundt. Tagpappet fra skurenes tage blev flået af og fløj rundt i luften. Adskillige bukke løsnede sig fra bådene og enkelte ben i jernstativerne knækkede.

Ingen både på land væltede dog, og bådene i vandet blev i bassinet på trods af, at molekanterne var i højde med vandlinien.

Hvad skal vi lave i vinter? Vi skal da hygge os med båden. Har du ikke en rorpind, som kunne trænge til en ny gang lak.

Har du ikke et skot eller en skuffe, som kunne bruge en fin afpudsning og lidt ny olie. Eller hvad med den kistebænk du altid kæmper med at nå ned i?

Et par kroge til tovværk

Var det ikke noget med en lækkert tilpasset bund, så tingene kan ligge pænt og ordentligt, eller et par kroge så tovværk kan hænge pænt kvajlet op, når det ikke er i brug.

Du bør nok også huske at få gennemgået din rig og få smurt dine vantskruer, så sparer du tid til foråret. Der er såmænd nok at lave – og så smager det af båd og sommer. Og husk: Det er sådanne ting som faktisk kan hjælpe dig til at gøre sæsonen længere!

God vinter

Claus Rønnow

Sundby Sejlforenings skolebåde ses her.

content-loader
content-loader
content-loader