Gå til hoved-indhold
Tur
Arkivfoto: Troels Lykke

Rønnows klumme: ”Bumletur” i weekenden

Som altid på en weekendtur er det spændende med vejret søndag – vi skal jo hjem igen til en arbejdsdag mandag. Det skriver Bandholm 27-sejleren fra Sundet Sejlforening.

Af Claus rønnow |

Hvor du dog kender det!

Sejladsen er planlagt fornuftigt, vejrudsigten studeret, kurserne sat ud i kortet, waypoints plottet ind på GPS’en. Alting er stuvet godt og fint, båden er i orden – alt er ”Ship shape og Bristol fashion”, som briterne siger.

Vinden er frisk og der står nogen sø, men hvis vi er heldige, kan vi holde på mod målet på en foran for tværs.

Som altid på en weekendtur er det spændende med vejret søndag – vi skal jo hjem igen til en arbejdsdag mandag. Fin afgang fra havnen. Sejlene sættes fra en luv pæl, man er vel sejler og kan komme standsmæssigt ud af havnen. Solen skinner og tænder funklende stjerner i skummet på søen.

Herlig sejlads, der er skub i øsen og sømil efter sømil bliver tilbagelagt med god fart i skivet.

Vi ligger i vestenvindsbæltet og må, som så ofte før, konstatere at det der mest karakteriserer det danske vejr er, at det er så omskifteligt.

Hyppigere skumtoppe

Der kommer flere skyer på himlen, de begynder at drive meget hurtigere, søen antager en anden form og bliver langt mere krap og får hyppigere skumtoppe.

Vinden frisker – det er tid til at tage et reb i storen. Efter rebning får vi mindre krængning og lettere styring.

Vinden spidser; nu bliver det til en bidevindskurs. På trods af, at båden er en god ”krydsbåd”, banker vi ind i mellem pæle, og vi bliver nødt til at falde en anelse i bølgedalene for at holde fart, når vi skal over toppene. Det er tid til endnu et reb i storen.

Klapsammen-håndmadder og kaffe på termoen

Vi har, som altid, været forudseende og forberedt lidt klapsammen-håndmadder og har kaffe og varmt vand på termoen.

Det kommer os til gode nu. Selv i en fornuftigt indrettet båd bliver alting om læ besværligt ved krængning og, ikke mindst som nu, i svær sø.

Vi glæder os på en gang over, hvor godt båden klarer sig, men er samtidig meget bevidste om de stærke kræfter den udsættes for. Samtidig kan vi dog ikke undgå at fascineres over det imponerende skue vi har for os. På en og samme tid føler vi os som havets besejrere – og samtidig bittesmå i det vældige univers.

Anerkendenende bemærkninger

Vel hjemkommet med båden fortøjet på sin plads møder vi sejlervennerne i klubben, som tager imod enten med anerkendende bemærkninger eller kommentarer om deres egen tur hjem.

Vi kommenterer beskedent om vores ”kamp med elementerne”, og er samtidig ikke så lidt lettede over, at det hele gik godt.

Det er sådan en historie, man kan fortælle om igen og igen – og den har det med at blive bedre og bedre, som tiden går.

Hvor du dog kender det!

Claus Rønnow

content-loader
content-loader
content-loader