Gå til hoved-indhold
Hvem skal der satses på i OL sammenhænge? Her ses Anne Marie Rindom. Foto: Mick Anderson/SailingpixKapsejlads
Hvem skal der satses på i OL sammenhænge? Her ses Anne Marie Rindom. Foto: Mick Anderson/Sailingpix

Lorenzen: Talent vs. Erfaring – hvad skal der satses på ?

En tidligere landstræner udtalte meget præcist. ”Sejlsport er 5% talent og 95% hårdt arbejde”. Hvad skal pengene bruges på – talent eller erfaring.

Af Morten Lorenzen |

Vi har læst mange artikler om, at midlerne til elite-sejlsport er yderst begrænsede, og der er reel risiko for, at de kommende år vil bringe færre midler til elitesejlsport.

Så nu er det måske endnu vigtigere end tidligere, at tage en diskussion om hvorledes de begrænsede midler anvendes.

Sejlsport´s støtte = OL satsning

I relation til ”offentlige midler” fra Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund skal man huske på, at der KUN ydes økonomisk bistand til OL-sejlere.

Klasser eller discipliner som ikke findes på OL-programmet, kan ikke forvente støtte fra ”officielt” hold. Så den store gruppe af sejlere, som satser på en sejlsports karriere udenfor OL-miljøet, må hente støtte fra anden side.

På vores landshold har Dansk Sejlunion og Team Danmark kørt et svingende kurs, de seneste mange år.

Skulle man satse på de ”sikre” kort, eller skulle man satse på talentudvikling og håbe på at disse talenter med tiden ville lykkes med deres satsning?

Slingrekursen har medført, at vi i dag har et meget begrænset antal sikre kort og en større gruppe af mulige talenter, som formentlig alligevel ikke får chancen til at vise sit værd ved OL i London, alene fordi vi ikke magter at kvalificere klassen.

Nøgternt betragtet betyder slingrekursen, at vi kun stiller op i tre klasser ved OL i London: 49´er, Finn og 470 kvinder.  Heldigvis ser 49´er kortet ud til at kunne være en reel medaljekandidat, så vi kan leve op til folkets krav om at ”sejlsporten da altid kommer hjem med en medalje”.

Hvad gør vi fremadrettet

Lad os glemme diskussionerne om sejlsport stadig vil være på det Olympiske program. Lad os se på, hvad der kan og bør satses på til 2016 0g 2020.

Sejlsport er i mange sammenhænge en sport, hvor man forbedrer sig igennem hele livet. Det er i høj grad en erfaringssport, og man er sjældent helt komplet før langt op i årerne.

De nye bådtyper kan stille krav til agilitet og fysik, men generelt er sejlsport en sport, hvor de erfarne ofte slår de unge talenter. Derfor bør man støtte de erfarne sejlere mest.

Er det ikke rimeligt, at vi satser på de sikre kort, og giver dem optimale betingelser, i stedet for at drypsatse ved at give lidt til mange.

De seneste mange års satsning har i hvert fald vist, at de mange forskellige landshold ikke har skabt en elite der kan vinde medaljer.

Vi har givetvis fået skabt mange gode sejlere, men ikke de nødvendige esser, der vinder EM, VM og OL. Og det hele handler om at vinde, IKKE om at deltage. Team Danmark´s slogan er ”Vi kæmper for Guld til Danmark”.

Med et befolkningsgrundlag som det danske er det måske også urimeligt at kunne forvente, at vi løbende kan udvikle sejlere til så højt niveau.

Lad os derfor satste på dem der kan og som har vist, at de har viljen og evnen til at nå højeste niveau.

Der anvendes på nuværende tidspunkt omkring 15 millioner kroner om året på vores Landshold. Det er mange penge – for de få, men ikke meget når de skal uddeles til det store antal sejlere vi de senere år har haft på landsholds-programmet.

Så lad os tage en diskussion om hvordan midlerne bruges, med det ene formål at skabe vindere – det er det som det hele drejer sig om !

Private initiativer

Og lad os så åbne op for, at private initiativer kan få plads til at udvikle elite-sejlere på deres måde, med de ressourcer som de kan bringe frem. For at det skal kunne lykkes, så skal der være helt gennemsigtige og fair udtagelseskriterier, som giver private initiativer mulighed for at deltage.

Hvis Dansk Sejlunion beslutter at satse på få men sikre klasser, baseret på den erfarne gruppe af sejlere der pt er i landet, så kunne de resterende klasser blive givet fri til private initiativer – det kunne måske få nye konstellationer og nye økonomiske spillere til at tage fat på udvikling af sejlsport, så den ikke kun hænger på Dansk Sejlunion og Team Danmark.

Jeg er overbevist om, at der findes gode kræfter som vil kunne udvikle nye vindere, som det etablerede system har valgt at afskrive.

Der skal tages aktion nu

Nu hvor vi har lidt over 12 måneder til OL i London, er det nu at der skal arbejdes på hvilke satsninger og udmeldinger der skal komme ud inden OL i London. At give sejlerne sikkerhed for mål og retning er essentielt at få frem INDEN London.

Det ville være interessant hvis DS og Sportschefen ville dele nogle af deres overvejelser med os her på sitet – der er masser af spalteplads ;-)

content-loader
content-loader
content-loader