Gå til hoved-indhold
Henriette og Lene - outsiderne der nu skal vise at talent og hårdt arbejde kan gøre dem til medalje kandidater. Foto: mickanderson.dk for Dansk SejlunionKapsejlads
Henriette og Lene - outsiderne der nu skal vise at talent og hårdt arbejde kan gøre dem til medalje kandidater. Foto: mickanderson.dk for Dansk Sejlunion

Lorenzen: Hvad nu DS? OL-drømme eller virkelighed

Nu hvor For-OL er vel overstået står en række spørgsmål og trænger sig på. Hvad skal der ske de sidste 11 måneder op til OL. For noget skal ske, da ingen danskere var i nærheden af medaljer i Weymouth.

Af Morten Lorenzen |

I tre klasser fik vi klemt os med i Medal-Race: Finn-jollen (Jonas Høgh-Christensen), 49´eren (Jonas Warrer og Søren Hansen) og 470-pigerne (Henriette Koch og Lene Sommer). Jonas sikrede sig en 8. plads mens Jonas, Søren, Henriette og Lene fik måtte nøjes 10 pladser.

Resten af landsholdet viste, at der er langt igen for Laserne (Thorbjørn Schierup og Anne-Marie Rindom), windsurfer (Lærke Buhl-Hansen)og 470-drengene (Henrik Søgaard og Tobias Manduro Nørbo), der i bedste fald kan drømme om OL.

I gamle dage var der mulighed for at få fripladser til OL, hvis Team Danmark og DIF havde behov for at få flere atleter med, så de kom op i en højere nations kategori. Det har flere sejlere nydt godt af gennem tiderne. Men den "pamper-tid" er heldigvis ovre. Nu skal man være medaljekandidat, og det er rigtigt.

”Stolpe ud” for matchrace pigerne

Helt galt gik det igen for Matchrace pigerne (Lotte Meldgaard, Susanne Boidin og Tina Gramkow). Marginalerne var endnu engang ikke på holdets side, som det nærmest har været tilfældet det meste af sæsonen. Det er ”stolpe ud” som man siger i fodboldsproget. Og noget drastisk skal ske for at ændre denne triste stime.

Det virker udefra som om, at det er en mental udfordring for matchrace pigerne. De kan sejle båden, de kan deres manøvrer og de kender gamet omkring match race som få. Men alligevel misser de mange sejladser med få meter.

Uden at have fuld indsigt i de planer der omkring matchrace pigerne, så kan jeg i hvert fald se, at der har været mange forskellige trænerkapaciteter tilknyttet henover de seneste 12 måneder. Måske skal der kigges lidt på dette område, og måske skal man få tilknyttet en mental træner, der kan give pigerne det overskud der skal til. Det bruges ofte i andre sportsgrene, når marginalerne mangler.

Hvor har vi chancer?

Finn-jollen og 49´eren er fortsat vores bedste bud på medaljer – og outsideren er 470-pigerne. Det "vilde kort" kan være matchrace, men det vil som sagt kræve helt andre resultater den kommende tid. Team Danmark er i tænkeboks i øjeblikket, og spørgsmålet er, om man vælger at trække stikket på matchrace pigerne, for at bruge ressourcerne på de sikre kort.

49´eren:
Her har vi en fantastisk situation, hvor indtil flere danske hold kan byde sig ind i medalje kampen. Jonas Warrer og Søren Hansen er et godt bud. Som de selv siger, mangler de "kun" at tage nogle kilo på, hvilket skulle være en overkommelig opgave. Der er dog også noget teknisk udvikling som de førende hold arbejder med, og her håber jeg at 49´er miljøet i Danmark har førerhatten på, som de har haft tidligere.

Det er nu der skal satses og testes. Det er helt sikkert, at vi har muligheder i denne klasse, og nu må sejlerne og DS vise, at de kan løfte sig til et nyt niveau de næste 11 måneder, ellers kommer vi ikke til at sejle om medaljer i 49´eren.

470 Damer:
Hvis der blev givet en OL medalje for flid og træningsindsats, så havde Henriette og Lene allerede deres navne indgraveret på en medalje. Men ligesom med matchrace pigerne, så mangler der lige det sidste.

Konkurrencen skærper til nu, og med den erfaring som 470-pigerne har, efter at have blandet sig i toppen ved mange stævner – så skal der også her findes et ekstra gear, både teknisk og sejlermæssigt. Måske kunne en mental træner også finde de berømte marginaler til pigernes fordel.

Finn-jollen:
Jonas er sej, og med to verdensmesterskaber på plads i klassen, så ved han også hvad han mangler af medaljer. Og hvor der er vilje er der vej. For Jonas vil en medalje til OL være det ultimative klimaks på en stor jollekarriere, men om det bliver af fineste karat bliver nok et stort spørgsmål – En englænder står med sikkerhed i vejen – Ben Ainslie.

Ben´s styrke er skræmmende, og hans konkurrenter skal håbe på, at Ben har toppet for tidligt eller at de kan finde på noget, der kan sætte ham på plads om et år. Ellers er det nok én af OL´s mest sikre medaljer der hænges om halsen på Ben Ainslie.

Ved For-OL var der specielt én sejlads, hvor Ben viste alle at han pt er uovervindelig. Det var på 5 dagen, hvor Ben vandt første sejlads relativt overlegent i den lette vind. I dagens anden sejlads var Ben klar over at hans nærmeste rival var hollænderen Pieter-Jan Postma.

Ben besluttede at sejle matchrace mod Postma i prestarten, en disciplin som Ben har lært at mestre som én af de få Finn jolle sejlere på Match Race touren. Postma blev ”rund-barberet” af Ben før starten, med det resultat at Ben startede 30 sekunder efter feltet og Postma yderligere 30 sekunder efter Ben.

På trods af at være håbløs bagud fra start, åd Ben sine modstandere én for én, og få hundrede meter fra mållinien blev spanske Rafael Trujillo indhentet – og én af de mest overbevisende sejre under For-OL var en realitet.

Ben Ainslie er ene-herskeren i Finn jollen, og han har overskud til at bruge alle våben, herunder matchrace taktikker til at udmanøvrere sine modstandere. Jeg er bange for at Jonas må nøjes med at kæmpe om sølvet. Kender jeg Jonas godt nok, så vil han dog gøre alt for vise at Ben er til at slå. Så det satser vi på!

Hvad ellers…

I modsætning til Quingdao, så er sejladsområdet i Weymouth ganske vindfyldt, hvilket ikke overrasker. Men overraskelsen var nok hvor forskelligt baneområderne er. De fem forskellige baner giver på samme dag fem vidt forskellige sejladsforhold.

Det betyder, at sejlerne skal være skarpe i deres forberedelser, og at man skal være parat til at stille om på teknikken, trimmet og det mentale setup.

Jeg håber, at DS og sejlerne vælger at bruge mere tid i Weymouth, for det er essentielt at få styr på alle forhold. Og Weymouth ligger altså ikke langt væk fra andedammen.

Se også denne video fra On-sport (DIF´s sportskanal), hvor sejlerne fortæller om deres oplevelser til For OL.
Link: www.on-sport.dk/video

Og denne video, hvor du få et indblik i sejlernes forhold, når de er på "tur".
Link: www.on-sport.dk/video

Vi er mange der glæder os til at høre mere fra Sportschefen – næste udfordring er og bliver det store OL-VM i Perth, Australien. Det er nemlig her at nationspladserne skal sikres. Men det er kun et delmål – kikkerten er sikkert rettet ind mod Weymouth, som nu altså kun er 11 måneder væk !

content-loader
content-loader
content-loader