Gå til hoved-indhold
Daglig leder i Søsportens Sikkerhedsråd, Sten Emborg bruger selv selvoppustelig vest. Foto: soesport.dkUdstyr
Daglig leder i Søsportens Sikkerhedsråd, Sten Emborg bruger selv selvoppustelig vest. Foto: soesport.dk

Tjek vesten

Omtrent hver tiende selvoppustelige redningsvest er defekt, viser en gennemgang fra Søsportens Sikkerhedsråd. Se her, hvordan du selv kan tjekke om din redningsvest er i orden.

Af katrine bertelsen |

Søsportens Sikkerhedsråd har tjekket rigtig mange selvoppustelige redningsveste. Omkring hver tiende redningsvest er behæftet med fejl. 

Daglig leder i Søsportens Sikkerhedsråd, Sten Emborg, siger.

- Vi fandt alvorlige fejl på 5-10 % af vestene, og mindre alvorlige fejl på hver 5. vest. De alvorlige fejl kan eksempelvis være en tom CO2 patron eller en utæt opdriftsblære. Hvis man ved en ulykke ender i vandet med en redningsvest med sådan en defekt, kan redningsvesten vise sig at være ubrugelig.

Og det er farligt. Søsportens sikkerhedsråd opfordrer derfor bådejerne til – en gang om året – at tjekke alle deres oppustelige redningsveste. En selvoppustelig redningsvest er et mere kompliceret produkt end en traditionel redningsvest.

Flittig brug af vesten kan slide på eksempelvis opdriftsblæren, så den ikke længere er tæt. Derudover kan forkert opbevaring ødelægge den automatik, der skal udløse vesten.

Hvis du tjekker din(e) vest(e) grundigt kan du forebygge falsk sikkerhed og opdage de defekte veste, og udbedre eller eventuelt kassere dem.

Tjek vesten, sådan gør du

Find gerne brugsanvisningen til din redningsvest frem og/eller følg fremgangsmåden her:

  • Læg den selvoppustelige redningsvest på et bord. Åbn redningsvesten i siden; den har enten en velcrolukning eller en lynlås. Læg mærke til hvordan den er foldet, så du kan folde den igen.
  • Tag CO2-patronen ud, og tjek om der er hul i toppen af den – for så er tom og skal udskiftes. Læg patronen på en brevvægt. På selve patronen er der indhugget den oprindelige totalvægt (patron+CO2). Patronen må højst mangle på to gram.
  • Tjek automatikudløseren. Enten er der en synlig tablet, den kan du tjekke med neglen. Hvis den er blød, skal den udskiftes. På nogle veste er der en udløserenhed med en dato – den har normalt en levetid på tre år, hvis den er for gammel, bør den skiftes.
  • Tjek at den manuelle udløser er ført tilbage og at den lille grønne sikkerhedssplit er intakt.
  • Blæs vesten op igennem mundstykket, og lad vesten ligge i 16 – 24 timer. Hvis trykket går af, er vesten utæt og skal kasseres. Hvis vesten holder trykket, lukkes luften ud gennem mundstykket.
  • Skru nu en fuld eller ny CO2-patron i udløserenheden, og monter en automatik tablet /udløserenhed ligeledes i udløserenheden.
  • Nu skal vesten pakkes igen – her er det vigtigt at følge den medfølgende brugsanvisning for, hvordan den skal foldes.

Det anbefales at undersøger alle dine redningsveste ved hver sæsonstart.

Er du i tvivl om noget så spørg din forhandler eller indlever vesten til professionel service.

I 2010 druknede 12 fritidsfiskere og -sejlere. Ingen af dem brugte redningsvest. At bruge redningsvest er stadig den vigtigste anbefaling til forebyggelse af drukneulykker fra fritidsbåde.

FAKTA: Valg af redningsvest

Fast vest eller oppustelig

En direkte sikkerhedsmæssig sammenligning mellem en fastvest og en oppustelig redningsvest afslører ingen klar vinder eller taber, men hver type har sine stærke og svage sider.

Den oppustelige vest anbefales først og fremmest til svømmekyndige. Det er for at undgå panikproblemer i sekunderne før vesten blæser automatisk op, eller i tilfælde af teknisk svigt.

Fordelene ved de oppustelige veste er dels, at man har nemmere ved at bruge en vest, man næsten ikke mærker at man har på og dels, at hovedet og luftvejene holdes højere og bedre fri af vandet, når man flyder i rygliggende stilling. Mange selvoppustelige veste har en ring til montering af livline.

Omvendt er fordelene ved en fastvest, at den fordrer mindre vedligeholdelse og ikke kræver regelmæssige udgifter til serviceeftersyn eller ”genopladning”.

Kravet om skrappe farver er lidt anderledes for oppustelige veste, da alle kvalitetsveste har et ”overtræk” uden på den del, der pustes op. Dette overtræk kan være en hvilken som helst farve, da den blære, der blæses op og er synlig i en eftersøgningssituation, altid skal være orange og med reflekser.

Yderligere oplysninger kan findes på www.soesport.dk i pjecen ”Værd at vide om rednings og svømmeveste”. 

content-loader
content-loader
content-loader