Gå til hoved-indhold
Billede fra webcam i Hellerup Havn her til formiddag, der tydeligt viser at vandstanden er meget høj.Kort Nyt
Billede fra webcam i Hellerup Havn her til formiddag, der tydeligt viser at vandstanden er meget høj.

Storm over Danmark –forhøjet vandstand

Søndagens storm over Danmark var heftig, men skaderne er til at overse. Nu er der varsel om forhøjet vandstand i Limfjorden og Øresund, så det er på tide at få tjekket fortøjningerne.

Af katrine bertelsen |

Søndagen gav heftig blæst til store dele af Skandinavien. Middelvinden overskred storm første gang ved Kegnæs klokken 9.20 søndag formiddag. Første vindstød med styrke af stærk storm over 28,4 m/s blev registreret ved Røsnæs også søndag formiddag. I løbet af dagen overskred mange stationer stormstyrke i middelvinden og orkanstyrke i vindstødene.

Øget vandstand

I Limfjorden steg vandstanden til op mod 1,9 meter ved Løgstør, og ca. 1,7 meter ved i Skive og ved Rønbjerg Huse. Da vandet har vanskelig ved at slippe ud, er vandstanden først nede omkring det normale i Limfjorden i løbet af tirsdagen.

Også flere andre steder i de indre danske farvande – blandt andet i Øresund – er vandstanden mandag morgen op mod 1,5 meter over normal daglig vande. Rundt omkring på Sjælland er Beredskabsstyrelsen parat med sandsække mm. hvis den forhøjede vandstand skaber problemer.

Stormen gav også problemer til havs, hvor Bornholmerfærgen aflyste sin afgang fra Rønne til Køge klokken 17 og afgangen fra Køge til Rønne klokken 00.30. Sidst på eftermiddagen stødte færgen mellem Svendborg og Ærøskøbing på grund ud for Drejø med 141 passagerer og syv besætningsmedlemmer om bord. Båden afventer forhøjet vandstand, så de kan komme fri af grunden.

Lukkede broer

Allerede tidligt søndag morgen var der et uheld på Vejlefjordbroen, hvor en campingvogn væltede. Midt på eftermiddagen væltede yderligere en lastbil samme sted. Også flere andre broer - herunder Storebæltsbroen og Øresundsbroen - var lukket i en periode søndag.

Væltede træer

S-togene mellem Birkerød og Hillerød var de første, som måtte vige for stormen. Et træ væltede ned over køreledningerne i det ene spor. Senere var det hele strækningen mellem Hellerup og Hillerød, som blev sat i bero. Også på strækningen Buddinge-Farum stoppede S-togene på grund af væltede træer.

Kilde: DMI

content-loader
content-loader
content-loader