Gå til hoved-indhold
Thomas Jacobsen vandt selv OL-guld i Soling med Jesper Bank og Henrik Blakskjær i 2000. Foto: Troels LykkeKapsejlads
Thomas Jacobsen vandt selv OL-guld i Soling med Jesper Bank og Henrik Blakskjær i 2000. Foto: Troels Lykke

Sportschefen: Abstraher fra OL-hysteri og vind medaljer

Sejlere, der formår at abstrahere fra al hysteriet, står med gode muligheder, skriver Thomas Jacobsen, der også vurderer sejlerne i sin blog.

Af Troels Lykke |

Det er min erfaring fra OL, at sejlere, der formår at abstrahere fra al hysteriet og udenomshurlumhejet, de står med gode muligheder for at komme ud af stævnet med et godt resultat. Det skriver Thomas Jacobsen blandt andet på sejlsport.dk

At den mentale forberedelse er vigtig før OL, er der ingen tvivl om. Og netop derfor var det mentale fokus et af hovedtemaerne, da vi de sidste dage af maj samlede hele OL-holdet med sejlere, trænere og ledere til en træningscamp i Weymouth. 

Tre dage inden døre

Selv om der også var afsat tid til at træne på vandet, så var det tre dage, hvor vi brugte en stor del af tiden på at sidde sammen inden døre og tale om, hvordan vi bedst forbereder os til den store OL-udfordring. 

Selv om sejlsport er en individuel idræt, så er alle enige om, at vi opnår en betydelig merværdi ved at fremstå som et hold. Det gælder om at komme længst muligt med de ressourcer, vi har til rådighed, og det gør vi blandt andet ved at udnytte hinandens erfaringer og ekspertiser på tværs af klasserne. 

Jeg er glad for at kunne konstatere efter træningscamp’en, at vi står med et stærkt OL-hold, hvor der er en god balance mellem på den ene side sprudlende unge kometer som Thorbjørn Schierup, Sebastian Fleischer og Anne-Marie Rindum og på den anden side rutinerede kræfter som Michael Hestbæk, Claus Olesen og Jonas Høgh-Christensen, der tilsammen har seks OL-deltagelser og adskillige EM- og VM-medaljer med i bagagen. 

De garvede øser af deres erfaring

De tre garvede drenge øser flittigt af deres mange erfaringer og tager på dén måde et vigtigt medansvar for holdets samlede performance. Det er en uvurderlig bonus at få med i købet – ud over at de i henholdsvis Starbåden og Finnjollen udgør to af vores bedste bud på topplaceringer ved legene. 

Med syv uger, før det går løs, handler det for hver af bådene om at få skabt det optimale forløb frem mod OL. 

Et forløb, hvor der ikke opstår unødig stress, fordi der eksempelvis mangler fart i båden. Hver af vores otte OL-både har individuelle planer for, hvad de skal fokusere på de næste uger.
 
Finnjollen: Jonas Høgh-Christensen har en stribe sejl og master, som han skal teste den kommende tid. Et helt konkret stykke arbejde, der skal lede ham frem til den optimale kombination. 

Jonas har sejlet på fuld tid det seneste halve år, og med den nylige bronzemedalje ved VM viste han, at formen er på vej derhen, hvor den skal være. 

49eren: Allan Nørregaard og Peter Lang vandt VM-bronze for kort tid siden. Det var kulminationen på et langt forløb med en stabil, stigende formkurve. 

Frem mod OL skal de blandt andet fokusere på deres positioneringer ved start, ligesom de skal arbejde på deres mentale fokus, så de er 100 procent skarpe, når første sejlads skydes i gang. 

470eren: Henriette Koch og Lene Sommer har sejlet sammen i mange år efterhånden, og det seneste år er resultaterne for alvor begyndt at vise sig. Ikke mindst med EM-sølv i 2011 og senest en 7. plads ved VM. 

De har god fart i båden, de har styr på grejet og har fået opbygget nogle gode rutiner omkring deres stævner. 

Lene og Henriette har potentiale til at levere et godt OL-resultat, men de er med i et tæt felt, og de kan sejle uden nævneværdigt pres. De har alt at vinde ved OL. 

Starbåden: Michael Hestbæk og Claus Olesen fik alle i sejlermiljøet til at spærre øjnene op, da de for en måned siden hev en VM-bronzemedalje i land. 

Michael og Claus er klare underdogs ved OL, og den rolle skal de holde fast i. Starbådsklassen er præget af erfarne topsejlere med mange år i gamet, og som har dybt indarbejdede rutiner for alt, hvad de foretager sig. 

Claus og Michaels udfordring er, at de ikke har at tilsvarende langt forløb i bagagen. En god OL-placering er betinget af, at de sætter fødderne rigtigt og holder deres fejlmargin på et minimum. 

Fire gode bud tæt på medaljer

Det er min vurdering, at vi med de nævnte både har fire gode bud på placeringer i omegnen af medaljerne. 

Vores fire øvrige både har næppe samme toppotentiale – hvilket dog ikke ændrer på, at de hver især har et højt niveau og er fuldt ud berettigede til at være med ved legene. 

Læs hele bloggen hos DS her

content-loader
content-loader
content-loader