Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
X-One kommer nu på land og skal ikke sejle mere i år. Foto: Troels Lykke

Ekstreme X-One fra 1989 skulle kun holde tre år

Det forpligter når man køber en broskraber, der har rekorder i Danmark Rundt Inshore, Gotland rundt og Færderen rundt. Portræt af 65-årige Peter Reedtz og X-One fra Horsens.

 

Af Troels Lykke |

Båden, der kom frem i 1989 og blev bygget af X-Yachts, er bygget for at komme først, komfort er en by i Rusland, ståhøjden i den mørke kahyt er 1,20 meter. Båden har været i mange hænder.

Den har heddet Andelsbanken, Budget Rent af Car, Wintherthur, Nokia og var også en tur i Bergen, hvor direktør og tidligere speciallærer, Peter Reedtz, kørte op og købte den lave, brede og 64 fods lange broskraber X-One. En ekstrem kulfiberbåd, der kun vejer ni ton.

- Man troede kun den ville holde i tre år fordi den var så ekstrem, men nu har den holdt i 23 år. Da vi havde den forstærkede vi også forskibet på Nokia som vi kaldte den, og vi satte en kulfibermast på fra Nordic Mast og efter den tid ville den anden broskraber, Buksesnedkeren, næsten ikke sejle mod os fordi vi var blevet hurtige, forklarer den tidligere medejer, Morten Lorenzen til BådNyt, der på gaden har artiklen Mig og min båd om X-One og Peter Reedtz.

Nyt bovspryd

X-One, der i dag ligger i Horsens Havn, er også blevet optimeret en del de sidste fire år, forklarer den 65-årige ejer, Peter Reedtz:

- Vi har ofret en formue på båden, omkring 700.000 kroner, med nye sejl, nyt tovværk, ny bom i kulfiber og nyt bovspryd i kulfiber, da vi ikke ville sejle med en ni meter lang spilerstage, den var for vanskelig at håndtere. Vi fjernede også skødeskinner til genua og i dag sejles kun med fok, da vi ikke ville kæmpe med en genua på 150 kvadratmeter, så faktisk kan båden sejles af otte mand, men vi er 17 om bord for at få så meget ballast på som muligt, lyder det fra skipperen.

Han slår fast at båden er bundsolid med et tre centimeter tykt skrog ved kølområdet. Han blev advaret om at lave luger i båden, da det kunne gøre X-One svagere, men det mener Peter Reedtz var en overdreven frygt, så nu er der kommet tre luger i, blandt andet en helt fremme til spileren.

- Båden er så stærk at den sagtens kan gå på grund, det ville kun være besætningen, der kom til skade, forklarer han.

Med en ny spiler i år, går båden 3,5 knob hurtigere på læns.

- Jeg tror derfor at vi er overlegen på læns i forhold til de andre to broskrabere, Buksesnedkeren og Big Challenge. Det bliver derfor spændende at se når vi mødes igen. I august slog vi rekorden rundt om Endelave med over 50 minutter på grund af den nye spiler, siger den jyske sejler videre til BådNyt.

Tre generationer

Faktisk er bruttoholdet på 22 personer, der koordineres af to personer. Blandt gasterne er Peter Reedtz’ to sønner, tvillingerne Toke og Tore og barnebarnet Frederik på 20.

- Jeg købte jo båden fordi mine tvillinger gerne ville ha båden, man gør jeg alt for sine børn, siger Peter Reedtz og griner.

-Men vi har det suverænt hyggeligt, mine drenge har jo været med siden vi sejlede Spækhugger, siger Peter Reedtz, der bor ud til Vejle Fjord med sin hustru, Merete, som han har kendt i 63 år, da de allerede legede sammen som børn, da deres forældre kendte hinanden.

Gennem årene har Peter Reedtz altid interesseret sig for hurtige både, han var Som en jolle

- X-One er som en  stor jolle på roret, der er neutralt og ved ti m/sek. kommer den op og surfe. Den er sværest at sejle i blæsevejr, der skal man være meget over den, mens den er perfekt i 6 til 10 m/sek., siger Peter Reedtz, der har sat båden til salg for 995.000 kroner og der følger sponsorer med.

- Det er meget at skulle have styr på en bruttotrup på 22 mand. Jeg drømmer derfor om en TP52, hvor der kun skal være tolv mand om bord, måske skal det være min sidste båd eller måske en flerskrogsbåd, men kan jeg ikke sælge X-One fortsætter vi den næste år igen, siger sejleren. Læs hele artiklen i BådNyt.

64 fods X-One fra 1989
Længde 19,88 m
Bredde 5,65 m
Dybgang 3,2 m
Vægt 9 t
Kølvægt 3,4 t
Mastehøjde 28 m
Storsejl 125 m2
Fok 92 m2
Gennaker 389 m2
Sovepladser 4 rørkøjer
Ståhøjde i kahyt 1,2 m
Design Niels Jeppesen
Bygget hos X-Yacths i 1989
Skrog, mast, bom i kulfiber
Brugtpris 995.000 kr.
Antal gaster 17

X-One er til salg for 995.000 kroner.

content-loader
content-loader
content-loader