Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Solingen var tidligere olympisk, hvor Danmark har vundet flere OL-medaljer.

EM-Soling i Aarhus starter på søndag med 41 både

På søndag starter EM for Soling i Kaløvig, Aarhus, arrangeret af Sailing Aarhus og Kaløvig Bådelaug. Den danske prof, Jann Neergaard, sejler bl.a. med. EM skulle have været sejlet i Holland.

Af Troels Lykke |

Sailing Aarhus fik tilddelt stævnet for mindre end 10 månder siden, da den oprindelig, hollandske værtsklub måtte springe fra, og på mindre end et år har organisationen gjort et fantastisk job med at forberede stævnet – hvlket den rekord høje tilmelding er et tydelig bevis på.
 
41 deltagende teams fra 3 forskellige kontinenter og 13 lande vil blive kapsejle på Paul Elvstrøm hjemmebane, sejlsportslegenden som skrev historie i Soling klassen. 

Solingen, som en årrække var på det olympiske program, er en vanskelig båd at opnå den perfekte trimning, det er en en taktisk og sporty båd, som kræver de bedste sejlere med masser af erfaring og i nogle forhold stærk fysik.
 
Danmark er førende Soling nation


Soling klassen er tidligere olympisk klasse og alle husker sikkert den nervepirrende matchrace duel mellem Jesper Bang og Jochen Schuhmann ved lige ud for Operaen ved OL i Sydney 2000, hvor Jesper trak det lange strå og hev OL guldet hjem. En gentagelse af hans præstation i samme klasse, ved OL i 1996 i Barcelona.
 
Udover Jespers bedrifter, har Danmark da også stolte traditioner inden for Soling klassen. Det første VM for soling, i 1969, blev vundet af Paul Elvstrøm, og det gentog han igen i 1974. 

Danmark har taget yderligere tre VM titler (Ib Ussing Andersen, Valdemar Bandolowski og Stig Vestergård) og sammen med de øvrige medaljeplaceringer ved VM gør Danmark til den næstmest vindende nation ved VM.
 
Ved OL er Danmark den mest vindende nation med hele 4 guldmedaljer mod USA’s 2.
 
Jesper Bank har som nævnt taget to og de to andre tog Poul Richard Høj Jensen i 1976 i Canada og igen i 1980 i Tallin. 

Danmark har også en bronze medajle fra 1988 (Jesper Bang) og er man ikke så nøjeregnende, kan man til en vis grad også tilskrive bronzemedaljen fra 1984 til Danmark, den tog Hans Fogh nemlig, dog stillede han op for Canada.
 
Favoritterne i Aarhus
I Aarhus vil dygtige sejler fra mange lande dyste om de mange præmier og trofæer, som klassen uddeler ved dette åbne, Europamesterskab. ”Åbent” betyder, at også ikke-europæiske besætninger kan hjemtage Europamesterskabspokalen, der iøvrigt er doneret af Dansk Sejlunion. 

Regerende mester fra Canada

Den nuværende verdensmester, er canadiske Peter Hall, og han deltager i Aarhus ligesom den tidligere dobbelt verdensmester fra Argentina, Gustavo Warburg også vil være på Aarhus Bugten.
 
Blandt favoritterne er også den nuværende europamester, Uwe Steingross, den tidligere Europamester og regerende “master”, ungarske George Wossala eller tyske Koch, som er dobbelte verdensmester.
 
På trods af det høje konkurrenceniveau, og uanset resultatet, vil den argentinske flåde helt sikkert gøre størst indtryk ved arrangementet, idet man blandt de 3 argentiske besætninger finder den kendte, artentinske rock & roll musiker, Marcelo Schildneckt, som helt sikkert vil give et show under eventen begivenhed. Det var lettere at bringe ham end godt kød til en typisk grill.

Fra 10. til 15. juni
 
Europamesterskaberne starter den 10. juni med practice race og fortsætter ugen ud til og med den 15. juni med 2 sejladser om dagen, i alt 9 sejladser, på en op-ned bane med tre omgange på en typisk luv / læ kurs med en mini lænse måltagning.
 
Klassen ser frem til at møde nye sejlere fra Norge, Sverige og Danmark ved denne store begivenhed og håber på en super sejler fest blandt dem, der elsker denne spektakulære båd, designet af Jan Linge midten 60 ‘, og som stadig er en hurtig båd, pålidelige hårdt vejr og super taktisk.
 
 
Europamesterskaberne for Soling er støttet af Sport Aarhus Events, Sport Event Danmark og gennemføres af Sailing Aarhus i samarbejde med Kaløvig Bådelaug.
 
 
Følg stævnet på www.solingeuropeans.com hvor der under kapsejladserne vil blive live-tweetet fra banerne.

content-loader
content-loader
content-loader