Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Jesper Radich i Schweiz - 1 af 3 foto.
Kapsejlads
Lugano søen er et godt sted at sejle.
Kapsejlads
Radich øverst på podiet.

Radich er nu schweizisk mester i Esse 850

Mit job er storsejl og taktik. Plus assist til trimmeren i alle hoists, drops og bomninger med gennakeren, skriver prof-sejleren Jesper Radich.

Af Troels Lykke |

Sidste uge var jeg på Lugano søen og sejle det Schweiziske mesterskab i Esse 850, det skriver Jesper Radich på sin hjemmeside.

Bådtypen er ikke så velkendt i DK, og men kort fortalt er det en moderne ”melges – agtig” bådtype med lav vægt, stor gennaker og dedikeret til at sejle kapsejlads. 

Maksvægten for besætningen er på 280 kg, hvilket har betydet 3 forskellige tilgange til sammensætning af besætning: 3 fuldvoksne mænd i +90 kg klassen, 4 voksne letvægtere eller mellemløsningen med 3 voksne og et barn. Ombord på Team Peach, havde vi valgt sidstnævnte strategi.

Radich - en talnørd
 
Selvom det bare er en 3 ½ mands båd, har vi dog ikke sparet på elektronikken – den står på fuld B&G pakke med 5 mastedisplays, Deckman på Ipad, fuld data opsamling under sejlads osv. En glæde for en talnørd som mig ☺
 
Hvis man kan håndtere de mange data, giver det et rigtigt godt input til performance debrief og en fed genvej til hurtigt at lære en båds egenskaber at kende.

Klassisk bjergsø
 
Lugano søen er en klassisk bjergsø – meget smukke omgivelser, men udfordrende vindforhold pga de høje skrænter og bjergsider helt ud til søkanten. 

Vejrudsigten for stævnet var mildt sagt udfordrende – en blanding mellem meget let vind og vindstille med regn. 

Ikke ideelt. Og den kom desværre til at holde stik – dvs næsten, for i de 4 sejladser vi fik gennemført i løbet at stævnets 4 dage, var der faktisk med fuld krængning, delvis planing på læns og konstant imellem 10 og 18 kn vind. Mother nature har sine luner… der nogen gange luner.

Seriøse amatører og proffer
 
Feltet er befolket af et miks af seriøse amatører og fuldt professionelle. Der er ingen owner-driver regel og enkelte har professionelle skippere, men generelt er det ejere der selv styrer – hvilket også er tilfældet på vores team. 

Mit job ombord er storsejl og taktik. Plus assist til trimmeren i alle hoists, drops og bomninger med gennakeren.
 
Vores forhåbning for stævnet var at lave en top 5 placering blandt de 22 deltagende både. Vi lagde dog meget stærkt ud med 1, 1, 4 på førstedagen og derfra så vi os ikke tilbage. 

Dag 2 blev en lang dags venten på vandet uden sejlads, og først sent på dag 3 fik vi yderligere en sejlads i hus, sejlads nr 4 hvilket hvilket var mindstekravet, for at gøre mesterskabet officielt. 

N over A - sejladserne aflyst

Det blev endnu en sejr til os, men med kun 3 og 5 point ned til anden og trediepladsen, var alt stadig åbent på sidste dagen.
 
De meget lette vindforhold forhindrede dog yderligere sejlads på dag 4, og allerede kl. 13.30 blev der duttet 3 gang og vist N over A på den officielle flagstang – alle yderligere sejladser aflyst. 

Derved stod resultatlisten ved magt som endeligt resultat med Team Peach som ny schweiziske mester. Endnu en titel til bogen ☺

Jesper Radich

content-loader
content-loader
content-loader