Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Der var store, store bølger ved Færøerne. Foto: Forsvarskommandoen

Sejler omkom efter redningsaktion i 42 m/sek.

Det færøske redningsskib Brimil reddede 10 polske sejlere i havsnød i orkan forleden, men en sejler døde efterfølgende af kvæstelser. Forsvarskommandoen forklarer om dramatisk redning.

 

Af Troels Lykke |

Det polske sejlskib befandt sig ca. 100 sømil vest for Suderø, da orkanen bragte sejlsibet i havsnød. Masten knækkede og tre af de ombordværende blev kvæstede, den ene alvorligt.
 
Inspektionsskibet Hvidbjørnen modtog nødmelding kl. 09.04 og stak ud fra Færøerne for at vurdere mulighederne for at yde assistance.
 
"Så snart Hvidbjørnen kom ud af øernes læ, blev skibet ramt af en kæmpestor bølge, som slog ind over forskibet og ødelagte vinduesviskerne på broen 13 meter over vandlinjen. Stormen betød, at det ville tage ca. 10 timer at nå ud til sejlskibet, hvorfor Hvidbjørnen i stedet valgte at afsende sin Lynx-helikopter med en redningssvømmer ombord mod havaristen. Vi returnerede derfor mod Færøerne, hvor det lykkedes at finde tilstrækkeligt læ til, at helikopteren kunne lette", siger kommandørkaptajn Ulf Michael Berthelsen, chef for Hvidbjørnen.
 
Imens fortsatte det færøske redningsskib Brimil mod havaristen i den hårde sø.
 
"Med vindstød op til 42 meter i sekundet og den resulterende meget voldsomme sø måtte vi erkende, at det ikke var muligt at hoiste sejlerne op i helikopteren. På trods af det hårde vejr forblev helikopteren i området, indtil den blev afløst af to færøske helikoptere, som i turnus hang over sejlskibet og overvågede situationen", siger kommandørkaptajnen.

Sejlskib drev rundt
 
Sidst på eftermiddagen ankom det Brimil til området hvor det nødstedte sejlskib drev rundt. Søen havde på det tidspunkt lagt sig så meget, at det var forsvarligt at sætte en gummibåd i vandet.

Hvidbjørnens Lynx-helikopter blev igen sendt ud til området med en redningssvømmer ombord for at fungere som "sikkerhedsnet" under evakueringen af sejlbådens besætning.
 
Gummibåden måtte sejle nogle gange frem og tilbage, men det lykkedes at redde alle 10 polske sejlere over på Brimil, som derefter begav sig mod Torshavn.

Undervejs blev to sårede evakueret med helikopter og bragt til
behandling på Torshavn hospital, mens den tredie alvorligt kvæstedes tilstand var for kritisk til helikoptertransport.

Krisehjælp til ni sejlere
 
Da Brimil ankom til Torshavn onsdag morgen var den hårdt sårede polske sejler død. De færøske myndigheder ydede krisehjælp til de 9 overlevende sejlere.

Sådan ser den polske sejlbåd ud.
 
Kilde. Forsvarskommandoen

content-loader
content-loader
content-loader