Gå til hoved-indhold
Sejl
Glade amatører hygger sig i 2011 ved Helsingør Amatør Sejlklub´s Baltic Sea Challenge

Lorenzen: Er man amatør når man er medlem af en amatør sejlklub

Forleden blev jeg indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling i min sejlklub, Helsingør Amatør Sejlklub. Eneste punkt på dagsordenen var at få fjernet ordet Amatør i klubbens navn.

Af Morten Lorenzen |

Jeg undrede mig i den grad over dette ønske, men så også i motiveringen for forslaget, at specielt unge sejlere er blevet chikaneret for at repræsentere en ”amatør” sejlklub. Nederst i denne blog, kan du læse motiveringen i sin helhed.

Begrebet amatør har ikke længere den betydning som man stolt har fremført tidligere. I dag bliver man åbenbart set ned på som amatør. 

Og så er det vel bare rimeligt, at man fjerner ordet Amatør fra klubbens stolte navn. Fremover skal klubben så hedde Helsingør Sejlklub.

Hvad ligger i et navn

Rigtig meget efter min mening. Begrebet amatør skal vise omverdenen at vi er en gruppe sejlere der dyrker vores fritidspassion i et fællesskab drevet af frivillige og på ”amatørens” præmisser.

At fjerne ordet amatør betyder ikke at vi fjerner grundlaget for vores klub, men blot følger med tiden og får et mere nutidigt navn, som man ikke bliver stødt på. Og så kan vores unge sejlere forhåbentlig undgå at blive chikaneret.

Ikke amatør, men frivillig

Jeg har tidligere talt for at frivilligt arbejde ikke må sammenlignes med lav-kvalitets arbejde. Faktisk mener jeg at den entusiasme og energi der lægges i det frivillige arbejde ofte er at foretrække for professionelt arbejde. 

Udfordringen er blot ofte, at frivillighed er flygtigt. Der er altid risiko for at en anden agenda overtager den frivillige, og så kan han/hun ikke længere hjælpe til som aftalt.

Derfor skal man som organisator ofte arbejde med flere nød-planer, så man ikke bliver unødigt overrasket over afbud, ofte i sidste øjeblik. 

At arbejde med frivillige er en fantastisk luksus, men man skal være helt sikker på at der er klare opgavebeskrivelser og job-afgrænsninger. Så får man rigtig meget udført. Og det er ikke amatør agtigt, det er faktisk rigtig professionelt.

HAS eller HS

Det har ikke været muligt for mig at få klarlagt om forslaget blev vedtaget eller ej tirsdag aften (igår). For min del er jeg egentlig "græsk-katolsk", for klubben er for mig den samme gode gamle klub.

Men hvis det kan hjælpe ungdommen, så er intet helligt for mig – så velkommen Helsingør Sejlklub, hjemsted for mange dejlige amatører ;-)

Her er motiveringen for ændrings forslaget:

Til Bestyrelsen af Helsingør Amatør Sejlklubs Sejlerafdeling 

Jeg Sebastian Ryberg Olsen medlem 617 vil gerne forslå ændring af klubbens Love §1.1 eller i klubbens Vedtægter §1.1

Klubbens navn er Helsingør Amatør Sejlklub / Elsinore Yacht Club skal ændres til Helsingør Sejlklub / Elsinore Yacht Club 

Grunden til mit forslag er at ordet Amatør er et nedværdigende ord. Når folk udtaler vores klubs navn, lægger mange trykket på ordet Amatør.

Jeg har set børn som er blevet mobbet af andre børn, fordi barnet har en trøje på hvor der står Amatør sejlklub på.

Det kan påvirke barnet til at stoppe med at sejle, eksempel et barnet har det svært i skolen, og er derfor nem at påvirke.

Så er det jo skyndt for det barn som ellers har fået en masse gode oplevelser i Amatør Sejlklubben, at det også skal mobbes når barnet bære en klubtrøje i skolen hvor der står Amatør sejlklub på. 

Jeg selv blev også påvirket af at klubben var en Amatør Sejlklub. Jeg startede kun her i klubben som et tilfælde, igennem mit arbejde som vvs'er.

Jeg var ellers tæt på at starte her i klubben nogle år før, hvor jeg blev logget af min gamle matematik lærere til at sejle i Amatør Sejlklubben. Men jeg skulle ikke sejle i en klub som på forhånd havde stemplet sig selv som Amatører. 

Sebastian

content-loader
content-loader
content-loader