Gå til hoved-indhold
Jens Sølvstrøm Jensen ombord på A/Y- Petra før havariet. Foto: sy-petra.dkTur
Jens Sølvstrøm Jensen ombord på A/Y- Petra før havariet. Foto: sy-petra.dk

SOK hjalp forliste sejlere i Atlanten - køl rev sig løs

Selv i Atlanterhavet var hjælpen nær, da et dansk sejlerpar forliste med deres sejlbåd godt 500 sømil øst for Bermuda. En opringning til SOK reddede dem.

Af katrine bertelsen |

 - Denne her tur bliver måske den længste indtil videre. Vi regner med en sejlads på mellem ti og femten dage, inden vi rammer Azorerne.

Sådan skrev ægteparret Kirsten Methmann og Jens Sølvstrøm Jensen i deres rejsebrev fra den 2. maj.

Få dage senere begav de sig ud på den lange sejltur hjemover fra St. Maarten i det nordøstlige Caribien. Et års sejlads Atlanterhavet rundt lakkede mod enden. Nu skulle de hjem til Randers. Det skriver SOK på Forsvarets hjemmeside.

Kølen faldt af

500 sømil øst for Bermuda rev kølen sig løs på parrets 40 fods sejlbåd S/Y-Petra, og de to sejlere måtte se i øjnene, at de var forlist. 

Klokken var nøjagtigt 13.01 den 19. maj, da vagthavende officer i SOKs JRCC center (Joint Rescue Coordination Center) modtog et opkald fra S/Y-Petra. Båden var kommet i havsnød og tog vand ind.

I redningsflåden

Efter aftale med SOK ringede Jens Sølvstrøm Jensen tre timer senere igen til JRCC centret. Situationen var nu så kritisk, at ægteparret gik i redningsflåden. Med sig tog de blandt andet satellittelefonen, nødsenderen og bådens GPS, så de løbende kunne sende opdaterede meldinger om deres position.

SOKs vagthavende officer kontaktede den amerikanske kystvagt, der sendte et Hercules fly i luften for at lokalisere de skibbrudne. Et finsk fartøj var i nærhden og satte kurs mod de forliste.

- Vi havde mistet tidsfornemmelsen. Vi følte selv, at der kun var gået et par timer, inden det finske skib dukkede op. Om bord på det finske skib blev de to havarister godt modtaget, inden de fire dage senere blev sat i land i New York. 

content-loader
content-loader
content-loader