Gå til hoved-indhold
Aktionen mod piraterne var klar, men regeringen sagde nej, fordi det var for farligt. Aktionen blev aflyst til stor frustration for mandskabet på Esbern Snare.Kort Nyt
Aktionen mod piraterne var klar, men regeringen sagde nej, fordi det var for farligt. Aktionen blev aflyst til stor frustration for mandskabet på Esbern Snare.

Frømandskorpset var i hemmelig sms-kontakt med Quist Johansen

I retten i Næstved kom det i går frem, at Esbern Snare fulgte efter den danske sejlbåd i fire døgn, mens der blev planlagt en militæraktion mod piraterne.

Af Troels Lykke |

En 27-årig maskinmester-gast er tiltalt for at have røbet militære hemmeligheder i en mail til sin far, hvor han fortalte, at Esbern Snare stod i sms kontakt med med skipper Jan Quist Johansen, 52, på ING. Det skriver eb.dk.

I retten i Næstved kom det i dag frem, at Esbern Snare fulgte efter den danske sejlbåd i fire døgn, mens der blev planlagt en militæraktion mod piraterne.

Jan Quist Johansen var i stand til at sende sms beskeder til krigsskibet om antallet af pirater ombord på ING, hvor de befandt sig og hvordan de var bevæbnede.

Befrielsen afblæst

Aktionen mod piraterne var klar, men regeringen sagde nej, fordi det var for farligt. Aktionen blev aflyst til stor frustration for mandskabet på Esbern Snare.

Frømandskorpset var ombord på Esbern Snare, og Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvor frustrerede specialstyrkerne var, fordi de var overbevist om, at de havde et 'gyldent øjeblik', hvor de kunne have befriet gidslerne, mens de var på vej mod Somalias kyst.

Der var lukket for skibets internetforbindelse og mobiltelefoner, mens krigsskibet 'skyggede' den danske sejlbåd med syv gidsler. Foruden Jan Quist Johansen var det hustruen Marie og parrets tre børn Hjalte, 15, Rune, 17, og Naja, 13, samt to unge danske gaster Viktor Greir, 23, og Rane Lund, 29.

ING med de syv danskere ombord blev kapret af pirater ud for Afrikas Horn den 24. februar 2011. Esbern Snare var i farvandet og optog forfølgelsen, mens sejlbåden sejlede mod kysten i Somalia.

Efter den aflyste befrielsesaktion gik der seks måneder før familien blev løsladt den 6. september sidste år efter at der var betalt en ukendt løsesum, angiveligt på 16 millioner kr.

- Vi havde en befrielsesaktion planlagt, og den var godkendt hele vejen op i systemet, men blev så afblæst. Det gjorde os alle meget frustreret, sagde den 27-åige tiltalte gast i retten i Næstved.

Nægter sig skyldig

Han nægter sig skyldig i at have røbet militære hemmeligheder. Da der blev åbnet for Esbern Snares internetforbindelse skrev han en mail til sin far på Facebook, hvor han beklagede, at han ikke havde kunnet skrive til sin mor på hendes fødselsdag.

Men han skrev også til sin far, at Esbern Snare havde været i kontakt med faderen på den danske sejlbåd. Det fortalte gastens mor videre til et selskab med danske NATO-officerer og så rejste Auditøren sag mod gasten for at røbe hemmeligheder.

- Da internettet blev åbnet igen fik vi over højttalerne at vide, at vi ikke måtte lægge noget ud på Facebook eller andre åbne medier, men vi fik ikke at vide, at vi ikke måtte skrive noget i en mail, sagde gasten i retten. Han risikerer nu en fængselsdom, skriver eb.dk.
content-loader
content-loader
content-loader