Gå til hoved-indhold
Roret på damperen Habicht på Flensborg Søfartsmuseum: Foto: Flensburger SchifffahrtsmuseumTur
Roret på damperen Habicht på Flensborg Søfartsmuseum: Foto: Flensburger Schifffahrtsmuseum

Flensborgs Søfartsmuseum åbent igen

Under mottoet ”SÅ TIL SØS” står Flensborgs Søfartsmuseum, efter to års ombygning og byggerod, atter klar til at modtage gæster. Går sommerturen til Flensborg Fjord, så tag ungerne med og besøg museet.

Af katrine bertelsen |

Endelig – efter næsten to års byggerod – er skuden atter flot! Udvidelsen og nybygningen af Flensborgs Søfartsmuseum er afsluttet og museet præsenterer sig mere attraktivt og levende end nogensinde før.

 De nye udstillinger har nu en klar tematisk opdeling og leverer spændende vidnesbyrd fra dramatiske og interessante epoker indenfor Flensborgs søfartshistorie. 

I det gamle told-lagerhus ses en stor model af byen med fokus på havnen og købmandsgårdene, kaptajnerne og rederierne, skibene og deres laster plus alt det andet, der hører med til livet i en havneby. Husets første etage er dedikeret til Flensborgs oversøiske, vestindiske handel og søfart, med alt, hvad dette berører af slaveri, sukker og brændevin/rom. C.C. Petersens gamle kolonialvare-købmand vil nok vække erindringer hos mange af de besøgende. 

På anden sal handler det om industritiden og dens dengang nye håndværk med svejsninger og nitter, konstruktører, tegnere og andre medarbejdere på Flensborgs værft. På samme sal bydes der de besøgende et nostalgisk syn i form af den gamle fjorddamper „Habicht“s originale styrehus, hvor man kan få alt at vide om spritdampere (på tysk ”Butterfahrten-smørture”) og petuhtanter (faste abonnenter med partoutkort til Flensborgs færger). 

I den nye udstillingshal handler det om teknikkens og sømandslivets forandringer i løbet af de sidste 100 år. Her vises bl.a. en dampmaskine, dampkedel, skibsdiesel, skibstaljer, foruden en skibsbro-simulator fra Flensborgs universitet, her får de besøgende mulighed for at afprøve deres navigationsevner. I nabobygningen handler det om søfartens håndværk, reb og rigning – en blanding af udstilling og aktivt værksted.

Den nye museumscafé og den udvidede museumsbutik sørger for, at et besøg på det nye Søfartsmuseum bliver til en spændende oplevelse for besøgende såvel fra Flensborg som udefra.

Flensborg Søfartsmuseum ligger i hjertet af Flensborgs historiske havn – lige over for museumsværftet og museumshavnens skov af master. Her kommer søfartshistorien og søfartskulturen ind under huden på de besøgende.

 

content-loader
content-loader
content-loader