Gå til hoved-indhold
2 timer 56 minutter og 13 sekunder for en 32 fods Skater med to pontoner.  Starten gik i Skovshoved, hvor KDYs Ted Græslund var tidtager. Foto: Troels LykkeKort Nyt
2 timer 56 minutter og 13 sekunder for en 32 fods Skater med to pontoner tog turen Sjælland Rundt. Starten gik i Skovshoved, hvor KDYs Ted Græslund var tidtager. Foto: Troels Lykke

20.000 kr. i bøde for rekordsejlads om Sjælland

Et rekordforsøg i KDY-regi var ifølge vidner tæt på at gå helt galt, da en kraftig speedbåd drønede forbi sejlskibe med en drabelig fart i 2008, skriver Politiken. Gennemsnitsfart var på 74 knob.

Af Troels Lykke |

Speedbåden på 32 fod var ved at kappe en slæbetrosse mellem to træskibe, da den var i gang med en sejlads Sjælland rundt, hvor motorbådens fører ville slå rekorden.

Det har Retten i Nykøbing Falster taksteret til en bøde på 20.000 kroner for overtrædelse af søfartsreglerne, manglende hensyntagen og opmærksomhed og undladelse af at sejle efter forholdene.

Sejlede ind mellem både under bugsering
Speedbådens togt kunne være endt grueligt galt, konstaterer Eric Erichsen, der var skipper på sejskibet 'Lotte Brinch'.

Hun lå ved Bøgestrømmen, hvor Erichsen sammen med fem andre mand var ved at trække et andet fartøj, 'Lotte', fri af en grundstødning uden for sejlrenden.

»Vi hørte noget, der lød som en lavtgående flyvemaskine«, siger 'Lotte Brinch'-skipperen til Politiken.

»Så fik vi øje på en lille prik, der kom nærmere. Det gik stærkt«, forklarer Eric Erichsen.

Han kunne have sejlet hvad som helst ned.

Så ikke advarselssignal
Han forsøgte forgæves at få den ekstremt hurtige speedbåd til at sænke farten ved at signalere til fartøjet, at der var fare på færde, men uden held: Rekordbåden holdt kursen ret ind mellem de to træskibe.

Erichsen nåede at slække trossen mellem skibene og brøle: »Spring til siden, for helvede« til sine kammerater, inden speedbåden buldrede ind mellem skibene og ind i tovet.

Tjekke ikke om nogen var kommet til skade
Den fortsatte lidt, hvorefter mandskaberne på træbåden så speedbådsføreren standse sin båd, tage hjelmen af og kigge tilbage. Men derefter ifølge Erichens forklaring blot tage hjelmen på og fortsætte sin hurtigsejlads.

»Dér blev vi tossede. Det svarer til at være flugtbilist«, mener Eric Erichsen, der er erfaren matros fra handelsflåden.

»Man kan ikke sejle på den måde. Han kunne have sejlet hvad som helst ned. Der kunne lige så godt have været nogle, der var ude at svømme«, siger skipperen fra »Lotte Brinch«.

Politiken har ikke kunne få en kommentar fra skipperen.

Kilde: Politiken

Minbaad.dk filmede rekordbåden i maj 2008

I 2008 skrev minmotorbaad.dk om forsøget. Se også videoklip produceret af Mikkel Sangsted og Troels Lykke, vent et øjeblik før videoen starter.

Læs også vores anden artikel om den hurtige Skater-båd med tre gange 300 hestekræfter fra Mercery OptiMax med direkte indsprøjtning.

Skipper Toni Pedersen, der nu har fået en bøde på 20.000 kr., gav prøvetur til minbaad.dk/Politiken i maj 2008 før rekordsejladsen. Rekord-båden, Skater 32 fra 1998 er købt i Fort Lauderdale. Fra ny koster den 250.000 dollars - uden tre nye motorer til hver 150.000 kroner. Foto: Troels Lykke

content-loader
content-loader
content-loader