Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Vindmøllerne placeres mindst to km fra kysten.

Nye vindmøller tager vand fra sejlerne - se hvor

I en ny rapport, som DR Nyheder viser, udpeger Havmølleudvalget nu 16 mulige placeringer for havmølleprojekter. Køge Bugt er et af stederne. Sejlere vi har talt med, er skeptiske.

Af Troels Lykke |

Områderne skal nu sendes i høring, inden forligspartierne bag vindmølleaftalen efter sommerferien skal forhandle sig frem til den endelige placering.

Sejlerne er ved at vågne op, fx bliver et kæmpe område på 226 km2 i Køge Bugt måske til en havvindmølle park.

Og det betyder at store kapsejladsområder forvinder og det skaber stor tristhed hos sejlere, konstaterer flere overfor minbaad.dk, men nu er det måske for sent.
 
For de 16 områder, der nu er på tale, ser fornuftige ud. Det mener man i Danmarks Naturfredningsforening:
 
- Vi har kæmpet for, at placeringen af vindmøller ikke må gå ud over den sparsomme natur, vi har tilbage i Danmark både på land og ud langs vores kyster. Og i det udkast, jeg har set, der ser det ud som om, at man har fundet en god balance mellem hensynet til klimaet og hensynet til vores naturværdi, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
 
Hun understreger overfor dr.dk, at Danmarks Naturfredningsforening sammen med en lang række andre organisationer og interessenter nu skal nærstudere regeringens udspil til, hvor havmøller i fremtiden kan komme til at stå.
 
Se hele rapporten og de 16 områder her
 
Forskellige eksperter i havmølleudvalg
I marts 2012 indgik alle partier i Folketinget pånær Liberal Alliance et energiforlig, der betyder, at et kapacitet på 500 MW havmøller skal stilles op i kystnære områder i Danmark inden 2020.
 
Og til at finde den bedst mulig placering for de nye havmøller har regeringen nedsat Havmølleudvalget med repræsentanter fra Energistyrelsen, Naturstyrelsen Søfartssyrelsen, Energinet.dk og Risø-DTU.
 
For at finde frem til de 16 områder har Havmølleudvalget taget højde for alt lige fra færgeruter, havdybder, luftfart, vindforhold, naturgasledninger og ikke mindst den visuelle betydning der får for et område, når man sætter store møller op

Forslag til placeringer
 
De forslag til placeringer, som udvalget er kommet med, ligger alle mindst to kilometer fra kysten:
 
Jammerbugt Syd
 Jammerbugt Nord
 Sæby
 Lilegrund
 Vejsnæs
 Djursland
 Vesterhavet Syd
 Vesterhavet Nord
 Jammerland Bugt
 Smålandsfarvandet
 Rønne Bakke
 Køge Bugt
 Nyrup Bugt
 Halsnæs
 Samsø Nord

Se grafik over stederne med de nye havmøllevindparker

Kilde: dr.dk

Frivillig bådfører på en RIB under America's Cup i New Zealand?

Kom tæt på begivenheden, når de foilende enkeltskrogsbåde, svæver over vandet i 2021 i Auckland. Royal New Zealand Yacht Squadron søger bådfører.

Afstemning

Skal du lave forbedringer på din båd denne vinter?

Nyhedsbrev

Deltag i konkurrencer og få de seneste nyheder direkte i indbakken

Kapløb søndag: Kl. 17.00 frigives 450 startnumre til Silverrudder

Går alt som ventet, bliver der kamp om pladserne, når tilmeldingen til 2019-udgaven af verdens største solosejlads åbner søndag kl. 17.00. Forhåbentlig er markedet ikke mættet for solosejladser, fortæller stævneleder Ole Ingemann i interview med minbaad.dk.

Links til andre sites