Gå til hoved-indhold
Havvindmølleparken skal begynde at levere el til det danske el-net senest med udgangen af 2012, og den skal være fuldt etableret i 2013. Foto: Energinet.dk/rambøllHavne
Havvindmølleparken skal begynde at levere el til det danske el-net senest med udgangen af 2012, og den skal være fuldt etableret i 2013. Foto: Energinet.dk/rambøll

Pas på ved Anholt

Bygningen af en af verdens største havvindmølleparker medfører sejladsforbud i et større område mellem Anholt og Grenå. Forbuddet gælder fra nu og de næste to år.

Af katrine bertelsen |

En af verdens største havvindmølleparker etableres mellem Grenaa og Anholt i løbet af de næste år. Dong Energy tog det første spadestik til den store vindmøllepark 31. december 2011, og i de næste to år bliver både skibe og mennesker overvåget døgnet rundt, hvis de befinder sig i et stort havområde mellem Grenaa og Anholt.

Sejladsforbuddet gælder i området, hvor Dong Energy bygger Danmarks største havmøllepark. Byggeriet og trafikken i farvandet bliver overvåget fra et kontor på Grenaa Havn. Sejladsforbuddet gælder for alle andre fartøjer end dem, der arbejder på projektet.

Satellit overvågning

Med satellit-overvågning og radar kan medarbejderne følge aktiviteterne i området, der ligger midt mellem Djursland og Anholt og er fire gange større end Anholt. Overvågningen omfatter ikke kun skibe, men også de arbejdere, der arbejder derude.

4 procent af Danmarks strømforbrug

Det erMT Højgaard der leverer og installerer fundamenterne til vindmølleparken i Kattegat ud for Anholt. Parken skal være fuldt etableret i 2013 og levere elektricitet svarende til cirka fire procent af Danmarks samlede strømforbrug. Den samlede effekt af de 111 vindmøller bliver på 400 MW. Det svarer til det årlige elforbrug i 400.000 husstande.

Anholt havmøllepark bliver med 111 vindmøller i Kattegat mellem Djursland og Anholt den største vindmøllepark på havet i Danmark.

Kunstige stenrev

Etableringen af en havvindmøllepark midt i Kattegat betyder også at området beriges med kunstige stenrev i form af havvindmøllernes fundamenter og tilknyttede strukturer. Stenrevene kan få stor betydning for forekomsten af planter, fisk og andre dyr i området.

Få professionel sejler Nicolai Sehested med ombord til Palby Fyn Cup 2019

Når starten til Palby Fyn Cup 2019 går den 24. maj, får en heldig båd muligheden for at få VOR-sejler Nicolai Sehested med ombord i i alt fem timer, hvor han vil dele ud af gode råd og røverhistorier. Konkurrencen afholdes i anledning af 30 års jubilæet for kapsejladsen.

Afstemning

Skal du lave forbedringer på din båd denne vinter?

Nyhedsbrev

Deltag i konkurrencer og få de seneste nyheder direkte i indbakken

Ny ClubSwan 36 får C-foil system

Finske Swan præsenterer senere i år den nyeste båd fra værftet, en ClubSwan 36. Båden, som er en high-performance kapsejladsbåd, bliver beskrevet som en forvokset jolle med ovalt skrog og justerbar mast.

Links til andre sites