Gå til hoved-indhold
Havvindmølleparken skal begynde at levere el til det danske el-net senest med udgangen af 2012, og den skal være fuldt etableret i 2013. Foto: Energinet.dk/rambøllHavne
Havvindmølleparken skal begynde at levere el til det danske el-net senest med udgangen af 2012, og den skal være fuldt etableret i 2013. Foto: Energinet.dk/rambøll

Pas på ved Anholt

Bygningen af en af verdens største havvindmølleparker medfører sejladsforbud i et større område mellem Anholt og Grenå. Forbuddet gælder fra nu og de næste to år.

Af katrine bertelsen |

En af verdens største havvindmølleparker etableres mellem Grenaa og Anholt i løbet af de næste år. Dong Energy tog det første spadestik til den store vindmøllepark 31. december 2011, og i de næste to år bliver både skibe og mennesker overvåget døgnet rundt, hvis de befinder sig i et stort havområde mellem Grenaa og Anholt.

Sejladsforbuddet gælder i området, hvor Dong Energy bygger Danmarks største havmøllepark. Byggeriet og trafikken i farvandet bliver overvåget fra et kontor på Grenaa Havn. Sejladsforbuddet gælder for alle andre fartøjer end dem, der arbejder på projektet.

Satellit overvågning

Med satellit-overvågning og radar kan medarbejderne følge aktiviteterne i området, der ligger midt mellem Djursland og Anholt og er fire gange større end Anholt. Overvågningen omfatter ikke kun skibe, men også de arbejdere, der arbejder derude.

4 procent af Danmarks strømforbrug

Det erMT Højgaard der leverer og installerer fundamenterne til vindmølleparken i Kattegat ud for Anholt. Parken skal være fuldt etableret i 2013 og levere elektricitet svarende til cirka fire procent af Danmarks samlede strømforbrug. Den samlede effekt af de 111 vindmøller bliver på 400 MW. Det svarer til det årlige elforbrug i 400.000 husstande.

Anholt havmøllepark bliver med 111 vindmøller i Kattegat mellem Djursland og Anholt den største vindmøllepark på havet i Danmark.

Kunstige stenrev

Etableringen af en havvindmøllepark midt i Kattegat betyder også at området beriges med kunstige stenrev i form af havvindmøllernes fundamenter og tilknyttede strukturer. Stenrevene kan få stor betydning for forekomsten af planter, fisk og andre dyr i området.

content-loader
content-loader
content-loader