Gå til hoved-indhold
Luv mærke markeres af minesprængningen. Nok klogest at holde klar af det! Foto: SOKKapsejlads
Luv mærke markeres af minesprængningen. Nok klogest at holde klar af det! Foto: SOK

Aprilsnar: Minesprængning som startsignal

SOK har fundet flere miner i Samsø Bælt. Nu times sprængningen med starten til AFI Marine Two Star Race. Stævneledelsen mener, at det kan forebygge tyvstarter.

Af katrine bertelsen |

I nyhederne 19. marts redegjorde Søværnets Operative Kommando under overskriften ”Minefund i Samsø Bælt” for, at søværnets minerydningsfartøjer under træning havde igen fundet og sprængt miner i Samsø Bælt. Minerydningsfartøjer fandt under øvelsen ikke mindre end 11 miner, som herefter blev sprængt.  

Trussel mod kapsejladsen

Miner på kapsejladsbanerne er selvsagt en alvorlig trussel mod kapsejladserne. Når den årlige ”AFI Marine Two Star Race” fra Aarhus Sejlklub netop sejler i Samsø Bælt, hvor Ballen er stop-over for de op mod 100 deltagende både, så er der tale om en alvorlig trussel.

- Det siger sig selv, at sikkerhed kommer forud for alt andet, udtaler Stævneledelsen.

Spændende løsning

Selvom minerne har ligget på havbunden i over 70 år, så er de ofte intakte, fremgår det af SOK’s hjemmeside.

- Da netop området ud for Ballen kan være i risikozonen har vi kontaktet SOK. Da vi forelagde sagen viste der pludselig en løsning, som vi overhovedet ikke havde drømt om, lyder det fra stævneledelsen.

Start med masser af krudt

SOK har aftalt med stævneledelsen at de udskyder detoneringen af et par usprængte miner til søndag morgen den 16. juni, hvor starten på sejladsens anden etape foregår fra Ballen. Sprængningen vil blive timet med sejladsens startprocedure og udgøre selve startsignalet. Skuddet ved klarsignalet sørger stævnet selv for.

Hold klar af luv mærke

Vandkaskaden efter sprængningen er præcis nok til, at den kan udgøre et naturligt luv mærke på startlinien, altså to fluer med et smæk, eller knald kunne man fristes til at sige.

- Der plejer at være trængsel og en del tyvstarter ved det luv mærke. Det bøvl mener vi hermed at have sat en effektiv stopper for, slutter stævneledelsen.

Kilde: AFI Marine Two Star Race

content-loader
content-loader
content-loader