Gå til hoved-indhold
Den australske milliardær Bob Oatley til pressemøde om AC.Kapsejlads
Den australske milliardær Bob Oatley til pressemøde om AC.

Lorenzen: Officiel udfordrer til AC35 fundet

Den australske milliardær Bob Oatley og hans Hamilton Island Yacht Club bliver den officielle udfordrer til 35. udgave af Americas Cup.

Af katrine bertelsen |

Umiddelbart efter at Oracle Team USA krydsede mållinen i sidste sejlads som vinder af 34. Americas Cup modtog Larry Ellisons repræsentant Tom Ehman den officielle udfordring til næste udgave af Americas Cup. Det står nu til troende, at australieren Bob Oatley og hans søn Sandy, med Hamilton Island Yacht Club vil udfordre mægtige Oracle Team USA.

Og det er ikke hvem som helst der nu går ind i kampen om verdens ældste sportstrofæ. Familien har igennem mange år været endog særdeles aktive på sejlsportsfronten i Australien, og har vundet Sydney til Hobart hele seks gange. Deres både har altid båret navnet "Wild Oats".

Slog Nokia´s rekord i 2005

Jeg har haft fornøjelsen af at møde far og søn flere gange, og husker specielt i 2005 hvor de slog vores Sydney til Hobart rekord som vi satte i 1999 med v.o.60´eren NOKIA. De "bed" 68 minutter af rekorden. Det var en meget stolt familie, som jeg mødte på deres familie ø, Hamilton Island, der ligger midt i Whitsunday Islands, et ferie-ø-paradis ved Queensland ud for den Australske øst-kyst.

Hamilton Island er i sig selv et sejlerparadis, og Hamilton Island Yacht Club ejes af familien, som har skabt sin formue som kaffehandler, vin-producent og ejendomsbesidder.

Familien er total dedikeret til sejlsport, og at de vil stå forrest i en australsk satsning lover godt for Americas Cup. At få australierne med igen, vil skabe ekstra interesse blandt de mindre nationer, specielt nu hvor det er meget tvivlsomt om New Zealands regering vil fortsætte med at støtte et nationalt hold.

Udfordreren er med til at bestemme

Som første udfordrer vil Hamilton Island Yacht Club og familien Oatley være berettiget til at deltage i udformningen af reglerne for 35. udgave af AC, ligesom de vil sidde med i styregruppen.

Og hvis man beslutter at genskabe AC45 World Tour som optakt til Americas Cup, så er jeg overbevist om, at et af stop-overs vil blive Hamilton Island. Og det bliver en fest ;-)

Nationalitets-regel kan skabe udfordringer

En af de ting som givetvis diskuteres i disse dage imellem Larry Ellison´s team og Team Wild Oats er emnet Nationalitet. Mange ønsker at man genindfører kravet om, at alle sejlere og team-medlemmer skal være fra det land de repræsenterer, i henhold til samme regler, som man har til OL.

Det kunne skabe en speciel situation, hvor vi kunne se James Spithill tilbage på et australsk team imod sin nuværende arbejdsgiver! Og race-director Iain Murray er også fra Australien.

Vinderen af dette års Nations Cup Grand Final i Middelfart, David Gilmour kunne også blive kommende skipper på Team Wild Oats – som søn af den legendariske match racer Peter Gilmour. Sejlsport er stort i Australien, og med en udfordrer som Bob Oatley, så bliver det sgu vildt "down under".

content-loader
content-loader
content-loader