Sportschef tror ikke på hollandsk succes-struktur i Danmark
Alle landsholdssejlere fra Holland skal bo i Den Haag og være tilknyttet elitecentret. Accepterer man ikke denne grundpræmis, har man ingen fremtid på landsholdet. Jacobsen var i Holland.
Dansk Sejlunions eliteafdeling har bidt mærke i hollændernes resultater. Og Holland var derfor det oplagte mål for en inspirationstur, som en lille delegation fra eliteafdelingen drog ud på for nogle uger siden.
"Vi har Den Danske Model, hvor vi samler talent og elite i åbne træningsmiljøer. Hollænderne gør det modsatte. Når de står med et stort talent, så isolerer de vedkommende sammen med en personlig træner og med et hold af specialister ved siden af," forklarer sportschef Thomas Jacobsen til sejlsport.dk.
De hollandske landsholdssejlere er samlet i et nyopført elitecenter beliggende i regeringsbyen Den Haag.
Centret rummer alt, hvad hjertet kan begære af supermoderne faciliteter med blandt andet styrketræning og bådhaller til opbevaring, reparationer og tørring af sejl.
Der er også lejligheder til sejlerne. Og tilfældigvis ligger centret tæt på en Michelinrestaurant, hvor landsholdssejlerne kan spise flere gange ugentlig som en del af landsholdspakken.
Det sidste er ifølge Thomas Jacobsen en "formildende omstændighed". Elitecentret er nemtlig ikke noget udpræget charmerende sted at være.
Sejlere SKAL bo i Den Haag
"Hollænderne har sagt: vi skal bruge vind, strøm og bølger. Det kan vi få i Den Haag. Derfor bygger vi centret dér. Oven i skal faciliteterne være så lækre, at vi kan tvinge landsholdssejlerne til at bruge dem," forklarer han.
Alle landsholdssejlere skal bo i Den Haag og være tilknyttet elitecentret. Accepterer man ikke denne grundpræmis, har man ingen fremtid på landsholdet.
De sejlere, der takker ja, kan til gengæld glemme (stort set) alt om økonomiske kvaler så længe, de leverer resultater på vandet. De får løn, og de skal ikke tænke på udgifter til hverken både, grej eller rejser.
Forbundet betaler regningerne og klarer alt det praktiske med rejsebestillinger, tøjvask og så videre. Sejlerne skal alene koncentrere sig om at sejle. Job og studier må vente, indtil karrieren er forbi.
Danmark - nej tak
"Hollænderne kan slippe af sted med denne her model, fordi de har dobbelt så mange talenter at tage af i forhold til, hvad vi har i Danmark. De kan bedre end os tåle at miste et talent, som ikke vil indordne sig," siger Thomas Jacobsen.
"I Danmark kan vi ikke diktere betingelserne for elitesportsfolk på samme måde. Vi fungerer bedst under mere frie rammer, og turen til Holland har kun bekræftet mig i, at vi gør det rigtige med Den Danske Model."
Dog har hollænderne på især ét punkt fat i noget, som Danmark godt kan lære af, mener Thomas Jacobsen.
"Hollænderne er gode til at holde deres bedste sejlere i gang i mange år. Det kan de blandt andet gøre, fordi de betaler løn til sejlerne i hele karrieren. Vores elitebudget i Danmark er mindre end det halve af hollændernes. Alligevel må vi overveje, om vi på samme måde kan gøre noget mere for at holde vores verdensklassesejlere i gang i flere år," siger han til sejlsport.dk.