Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Team New Zealand vandet sejladsen i går i Louis Vuitton Cup. Luna Rossa mødte nemlig ikke op, hvilket var en skam for tilrejsende tilskuere.

Søndag sejlede Team New Zealand Louis Vuitton Cup - alene

Spørgsmålet er om Louis Vuitton Cup 2013 reelt nogensinde får mere end en båd med i racet om at møde Oracle i Americas Cup til efteråret? Læs hvad Dronning Victoria spurgte om i 1851.

Af Troels Lykke |

Dagens bedste Americas Cup kommentar stammer fra en dialog med Dronning Victoria, som i 1851 så yachten “America” sejle mod engelske sejlere.

Dronningen spurgte “hvem kom først? Og da det gik op for hende at det var amerikanerne, så tilføjede majestæten “hvem blev så nummer 2?” – hvilket gav det berømte svar “Der er ikke nogen nummer 2”

Tom Ehman, kommunikationsdirektør for Americas Cup fik den kommentar på Facebook i dag – og erkendte straks, at den (desværre) er rammende.

Ehman medgiver at det var en udfordrende start – og roser kommentator Tucker Thompson for klare opgaven med at beskrive et race “hvor der ikke er en nummer 2”.

Spørgsmålet er om Louis Vuitton Cup 2013 reelt nogensinde får mere end en båd med i racet om at møde Oracle i Americas Cup til efteråret.

Luna Rossa sejler i en kopi af Team New Zealands båd – og har mindre erfaring.

Svenske Artemis er ikke klar og når næppe op i fart. Tilmed betyder kun 3 udfordrere at alle kommer med i semi-finalen, så Luna Rossa’s demonstrative fravær i dag er uden betydning.

Mest sandsynligt, så er det allerede afgjort at Team New Zealand skal møde amerikanske Oracle i september.

Er AC72 bådene for dyre, for ekstreme og for farlige?

Meget tyder på at ledelsen af Americas Cup i deres iver for at gøre Americas Cup og sejlsport til TV-venlig ekstremsport har fejlet.

De 72 fod store AC både er måske for dyre, for ekstreme og for farlige. Det er nu en kendsgerning at kun tre teams stiller op – og hvis det viser sig at New Zealand er de to andre helt overlegne, så kommer der næppe mange tilskuere eller TV-dækning.

En af tilskuerne til dagens sejladser opsummerene hendes oplevelse således “vi fik alle de bedste pladser, fordi der var få tilskuere – og nu glæder jeg mig bare til september, så vi kan komme videre”. Louis Vuitton Cup risikerer at blive en “non-event”.  Se galleri fra kiwiernes sejlads søndag

Sejlsporten har brug for at komme videre, så det ikke er 162 år gamle citater der er dagens kommentar. Det bliver spændende at se om “Youth Amercias Cup” bliver årets mest spændende AC-begivenhed – og måske trendsætter for næste Americas Cup.

Youth Americas Cup bliver måske årets AC-begivenhed

Det er nærliggende at sammenligne AC med det netop velgennemførte EM for 49ere i Århus.

Her deltog unge mænd og kvinder fra hele verden, kombineret med top-professionel brug af teknologi til kommunikation – til en omkostning på få procent eller promiller af Americas Cup’s store show.

I den forbindelse er det interessant at der er 10 hold der stiller op til “Red Bull Youth America’s Cup” 1-4 september i de mindre AC45 katamaraner.

Det bliver måske den mest spændende kapsejlads i San Francisco i år – og billederne fra fleet race sejladser bliver måske dem der forbliver på nethinden.

Desværre er der ikke et dansk ungdomshold med i år – men meget tyder på at næste Americas Cup bliver med et koncept tæt på “Youth Americas Cup”.

America’s Cup efter 2013 – hvad sker der?

Kilder tæt på begivenhederne i San Francisco anser det for sandsynligt at næste America’s Cup bliver mindre ekstremt, med flere deltagere og forhåbentlig yngre stjerner og teams, der bedre kan tiltrække sponsorer til sejlsporten.

Men først skal America’s Cup 2013 afgøres. Fortsættelse følger …

Kommentator Tucker Thomson (til venstre) og Tom Ehman, kommunikationsdirektør for Americas Cup (til højre) er enige om, at det var en krævende opgave at kommentere dagens sejlads. Tom Webster i midten var en af de tilskuere der var rejst langt for at overvære søndagens “non-event”. Webster var i 1996 med til at organisere en “sejler-ø” tæt på OL-banerne – en idé som har inspireret nutidens baner tæt på land. Foto: Dansk fotograf

content-loader
content-loader
content-loader