Gå til hoved-indhold
Mange drukneulykker sker i havnene. Foto: Katrine BertelsenKort Nyt
Mange drukneulykker sker i havnene. Foto: Katrine Bertelsen

Du drukner i havnen

Der er sket et stort fald i antallet af drukneulykker. Men påfaldende mange drukneulykker sker i havnen, når folk går til og fra båden. Og det går ofte ud over mænd i 60 års alderen.

Af katrine bertelsen |

En ny opgørelse fra TrygFonden viser et fald i antallet af drukneulykker. Det er en rigtig god nyhed, men der er stadig "sorte pletter". Især i havnene er mange uopmærksomme, siger Dansk Sejlunions sejladschef, Steen Wintlev. 

Antallet af drukneulykker i Danmark falder. Tal fra 2010 og 2011 fortæller om markant færre druknede end i årene forinden. Det fremgår af TrygFondens seneste udgave af den Nationale Druknestatistik - udgivet sidst i juni.

TrygFonden har fokuseret på perioden 2001-2011. Antallet af druknede i danske farvande har årligt ligget på et sted mellem 60 og 75, men for 2010 og 2011 er tallene faldet til henholdsvis 48 og 43.

- Det er en glædelig udvikling, siger Steen Wintlev. - Det er min klare oplevelse, at der inden for de senere år er skabt en øget bevidsthed blandt danskerne om de risikomomenter, der er forbundet med søsport. Man kan sammenligne det med, at brugen af sikkerhedsseler i biler i dag er en selvfølge for langt de fleste – det var det ikke tidligere, siger Steen Wintlev og understreger, at tallene generelt er så små, at en enkelt alvorlig ulykke fra eller til kan rykke hele statistikken.

Pas på i havnene

Selv om druknestatistikken viser faldende tendens, er det vigtigt at nuancere tallene. Især havnene er en "sort plet", når det handler om sikkerhed ved vandet, understreger Steen Wintlev.

Når man dykker ned i tallene viser det sig, at havnene er det farligste sted at færdes. Påfaldende mange drukneulykker sker, når folk går til og fra båden. Især når de færdes alene på havnen, eksempelvis om vinteren eller sent om aftenen. Og det går ofte ud over mænd i +60 års alderen.

- Den hjemmevante følelse i havnemiljøet giver mange en falsk tryghed - som i værste fald kan være fatal, siger Steen Wintlev.

Alene på havnen

- Sandheden er, at man på nogle tidspunkter er lige så alene i havnen som ud på havet. Falder man i vandet uden af blive opdaget, kan det være svært at komme op ved egen hjælp. Det er et budskab, vi skal have alle til at forstå, fastslår Steen Wintlev.

Projekt ”Sikker Havn”

Et konkret tiltag er konceptet "Sikker Havn", der gennem certificeringer har til formål at øge havnenes fokus sikkerheden. Eksempelvis ved at opstille synligt, tidssvarende og tilgængeligt redningsudstyr. "Sikker Havn" er lanceret i et samarbejde mellem FLID (Foreningen af Lystbådehavne I Danmark), Børneulykkesfonden, Codan Forsikring og Dansk Sejlunion.

content-loader
content-loader
content-loader