Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Et foto kan sige ret meget. Fx om stemningen på Oracle efter torsdagens sidste sejlads. Se relive.
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Team New Zealand vinder 6. og 7. sejlads - læs Bo Hasseriis kommentar

Team New Zealand vandt torsdagens to AC-sejladser over Oracle. DR-journalist og tidligere jordomsejler Bo Hasseriis kommenterer på dr.dk - og han fik ret. Ben Ainslie gjorde ingen forskel.

Af Troels Lykke |

www.americascup.com kan man nu se at Ben Ainslie skal være ny taktiker på Oracle Team USA. Læs hvad Hasseriis mener om skiftet. Han skriver bl.a. på dr.dk/sporten:

Spørgsmålet er så, om det (skiftet med Ainslie på og Kostekci ude, red.) kommer til at gøre den helt store forskel? Personligt tror jeg det ikke, for efter at have set lidt på de data, man kan finde på den sidste sejlads, så står det klart, at Team New Zealand sejler uhyggeligt stærkt på kryds - og vigtigst, hurtigere end Oracle.

Det gælder både når de sejler ligeud, og når de vender. Det eneste punkt, hvor Oracle ser ud til at have en lille fordel, er med vinden, hvor de da også har sejlet fra TNZ. Hvis Oracle skal hamle op med det stærke New Zealandske hold, så er der flere ting, der skal justeres. Ting, de formenligt i disse timer knokler med at forbedre, mens minutterne tikker af sted mod den næste sejlads.

Som jeg ser det, har OTUSA faktisk været stærkest i starterne og dejligt aggressive, når det handler om første runding og medvindsben. Men de har lavet både små og store fejl, der har kostet dem føringen på det næste krydsben - altså, det ben hvor bådene skal sejle op mod vinden.

TNZ har sejlet forbi på det ben hver eneste gang, hvilket jeg ville have forsvoret, da blandt andre John Kostecki er på hjemmebane i det svære farvand mellem San Francisco og Alcatraz.

Så det bliver spændende at se om Aisnlie kan sparke mere fra sig. For hvis OTUSA kommer først rundt om topmærket, så er jeg overbevist om de vinder.

Men her er det så, at regler og protester måske også denne gang har været med til at påvirke resultatet, for OTUSA mangler faktisk deres normale vinge-trimmer. Lad os se lidt på den sag.

Regler og forordninger

Som jeg nævnte tidligere, så har Americas Cup altid været præget protester, jurister og domsafgørelser. Og ind i mellem har slagsmålene i retten overskygget sejladsen, men det er en naturlig konsekvens af det det her er de rigeste drenges legestue.

Som alle vi andre hader de at tabe, de er bare vant til at bruge alle midler for at få ret. Igennem historien er der masser af eksempler på retslige slagsmål, der ikke handler om sejladsen, men har påvirket resultatet.

Derfor var det også nyt, da selve juryen forleden tog fat i Oracle Team USA, og tildelte dem en straf, for overtrædelser begået INDEN selve Americas Cup.

Sagen er kort, at holdene i et par år har sejlet i de mindre og næsten identiske både, AC45, som er det nærmeste man kan komme ens både. Man har sejlet over hele kloden i et sejladsformat, der har været både intenst og spændende, og med mange både.

Men hvor holdene selvfølgelig også VIL vinde - og hvor Oracle Team USA klart tilhørte favoritterne.

Nå, i de her både er der et fast defineret område inde i båden, hvor man kan placere korrektionsvægte, hvis båden er for let. Alle vil have en båd, der er på minimumsvægt, men man vil også have den bedste vægtfordeling.

Og her er det så at overtrædelsen fandt sted. Vingetrimmeren, hollandske Dirk de Ridder, valgte sammen med et par mand fra holdet på land at flytte vægt helt frem i båden, for at trimme den mere på næsen, og gøre den hurtigere, skriver Bo Hasseriis på dr.dk/sporten

Læs hele Hasseriis blog

content-loader
content-loader
content-loader