Gå til hoved-indhold
Tur

Skafte-Holm slutter juleeventyret om Columbus

- Historien om vores tur med ARC og eventyret om Columbus er slut. Vi har ikke fantasi til mere! Vi håber at I har haft lidt glæde af vores små løgnehistorier, skriver Philipp Skafte-Holm.

 

Af Philipp Skafte Holm, St. Lucia |

Ohoy ohoy land i sigte land i sigte. Udkigsgast Jose Lurmig stod i stormasten og råbte så lungerne smertede og han blev forpustet.

Spontant samledes alle på dækket af Santa Maria for at se det forjættede land og dele glæden.

Al frygt for sejlads til kanten var væk og nu afløst af nysgerrighed, hvordan man kom sikkert i land og hvordan indianere tog imod.

Da skibene kom ind i den første bugt på bagsiden af øen opkaldte columbus den efter sin rigger Rodrig som blev derude! Bugten kaldte han Rodney Bay thi rodney var riggerens øgenavn.

Hver gang vi står med en punch i Rodney Bay bør vi tænke på riggeren som blev snydt for sin.

Skibene ankrede op og da besætningen ikke havde så meget lyst til det ukendte søsatte Columbus en jolle og tog 3 officerer med ind på land. De var bevæbnet med tændstikker, portvin og et skydevåben.

De vandrede rundt og fandt kun forladte hytter hvor der var frugt og brød efterladt sammen med nogle hjortelignende legesyge grise.

De 4 søfolk slog sig ned og efter 3 dage var angsten for de fremmede væk, men hvor var de?

Pludselig dukkede en yndig mørk pige op med blomst i håret og noget der røg fra munden.

Det var første gang at en vesterlænding så en cigar. Efter pigen som Columbus kaldte pokahuntas kom der flere tilbage til hytterne. Alle forsøgte at hilse, men de forstod ikke hinanden.

Columbus bød på portvin og det hjalp. Inden aften var der venskaber på vej. Udtrykket billig portvin og slesk tale stammer fra denne dag - portvinens dag den 21. December som er årets korteste hvor trangen til trøst er størst.

Columbus som bestemt ikke lod sig snyde for livets glæder satte sig for at lære at ryge cigaren og med skønne pokahuntas på skøddet tog han sig nogle ordentlige bøv.

Inden længe piblede sveden fra hans pande og Koldsveden meldte sig. Columbus måtte lægges til sengs med klude på panden, en spand ved sin side og med skønne pokahuntas til kindklap og trøst.

Siden den dag rørte Columbus ikke røgvarer . Man sagde at han skulle ikke nyde cigaren.

Et udtryk som helt op i vore dage bliver brugt. Begrebet blev først moderniseret af Bill Clinton i det ovale værelse.

Han vendte det hele på hovedet og  nød cigaren! - formentlig en besnærende tanke hos cigarrygende ældre gentlemen.

Columbus folk faldt til på st.lucia med kokusnødder, vin, fisk og frugt i godt selskab. Måneders bekymringer var afløst af  caribisk livsstil og tanken om at skulle tilbage til tugthuset var ikke rar. Bøtten vendte.

Columbus overtale folk til at tage med over. Nu forsøgte de overtalte at overtale ham til at blive.

På st. Lucia ser man idag resultatet af de hvide mands fremfærd siden 1400 og hvidkål. Det er ikke noget specielt kønt syn.

Industrialismens spor er overalt i landskabet med gammelt skrammel og en befolkning som lever på et eksistensminimum som tjenende ånder for den hvide mand.

Hvor fedt er det lige? Kæmpe krydstogtsskibe lægger til i de små bugter og på kajen hvor turister møder de lokales små arme boder - en stor anakronisme som man ser tydeligt når man lige er kommet i land.

Vi lander i København om lidt. Næste mål er julestemning og resocialisering til dansk normal hverdag.

Vi har blod på tanden og lader kun køjesækken hvile kort.

Sea You - merry Christmas

Philipp Skafte-Holm

Friske bananer på St. Lucia. Foto: Philipp Skafte-Holm

 

content-loader
content-loader
content-loader