Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Larry Ellison bruger 100 mio. dollars på Liveline

Liveline er navnet på augmented reality teknologi, noget der er udviklet af ingeniøren og sejlsportsmanden Stan Honey. Oracles Larry Ellison bruger det nu i America's Cup, der igen sejles i aften.

Af Troels Lykke |

Når sejlsportseliten i denne måned kæmper i America's Cup, er det med en teknologi i ryggen, der kan blive vendepunktet for en sport, der kæmper med at få succes hos tv-seerne.

Det skriver Ingeniøren.

Liveline er navnet på en såkaldt ‘augmented reality’-teknologi, som er udviklet af ingeniøren og sejlsportsmanden Stan Honey.

Han har tidligere stået bag metoder, der har hjulpet tv-seere til at følge med i forskellige sportsbegivenheder – for eksempel da han i 1994 udviklede en teknik, der på tv-skærmen satte en blå ring omkring pukken i ishockey, så seerne bedre kunne følge den. Senere udviklede han løsninger til både amerikansk fodbold, baseball og Nascar.

I America's Cup er augmented reality blevet brugt tidligere, f.eks. i starten af 1990’erne, hvor grafiske systemer som Sailtrack og Virtual Eye gjorde det muligt for tv-folk at afbryde live-transmissionen med et stillbillede af kapsejladsen, hvor streger på billedet gav seeren en idé om bådenes placering.

Med Liveline tager augmented reality et stort skridt fremad. Pludselig bliver tv-seeren præsenteret for en live-transmission, hvor man konstant kan følge f.eks. bådenes fart, indbyrdes placering og banens omkreds.

Det skridt krævede, at Stan Honey og hans teknikere udviklede en teknologi, der var mere præcis end den almindelige GPS-teknologi, hvor bådens position i bedste fald er kendt med en nøjagtighed på en meter.

Første skridt var at bruge en særlig GPS-modtager, der overvåger bærebølgerne. For at øge præcisionen yderligere kigger en RF Carrier på signaler med kortere bølgelængder, og på landjorden rummer systemet en GPS-modtager som reference-station, så der kan kompenseres for atmosfæriske forstyrrelser.

Hele setuppet gør det muligt at bestemme en båds position med en nøjagtighed på to centimeter. Og systemet er ikke alene så præcist, men også så pålideligt, at dommerne bruger Liveline til at træffe afgørelser undervejs i kapsejladsen.

Et sejl i vejen

Udfordringerne slutter dog langtfra her. GPS-signalet kan for eksempel forsvinde, hvis en båds sejl kommer vejen. Derfor medbringer bådene også et inertialt navigationssystem, der udregner bådens bevægelser på baggrund af sensorer som gyroskoper og accelerometre.

Liveline er en satsning – og en dyr én. Manden bag America's Cup, grundlæggeren af softwarefirmaet Oracle og verdens sjetterigeste mand, Larry Ellison, har satset 100 millioner dollars på Liveline i håb om, at teknologien vil løfte kapsejladsen op på et seerniveau svarende til Tour de France. Og ambitionen fra Stan Honey er klar:

»Hvis du ser nogle af sejladserne denne måned, vil du være en del af historien. Og en dag om ikke særlig lang tid, når du tuner ind på en kapsejlads derhjemme eller på en sportsbar, vil du måske undre dig over, hvorfor sejlads ikke altid har været lige så populært som fodbold,« skriver Stan Honey i et indlæg på teknologi-sitet IEEE Spectrum.

Kilde: Ingeniøren

content-loader
content-loader
content-loader