Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Oracle vinder 13. sejlads efter flot matchrace - stilling 8 - 3 til TNZ

Oracle overlevede igen, for de vandt 13. sejlads i andet forsøg, efter første sejlads blev skudt af, da TNZ ikke nåede i mål indenfor 40 min. grænse. Sejlads igen lørdag. Ny rapport fra Øresund-læser.

Af Troels Lykke |

Rapport fra den første sejlads fredag, der blev skudt af. Vores læser nord for Vedbæk, er igen lynhurtig på tasterne.

Vindretning og vindstyrke var helt anderledes i dag. Vinden kom fra land – og der var ikke meget af den. Til gengæld er der tåge. Starten blev udskudt lidt fordi afgrænsningsmærkerne skulle justeres.

Den 13. sejlads var chancen for at se hvordan mandskaberne håndterer de store sejl – som ikke var været på indtil nu fordi der har blæst for meget.

Begge både kom sent ind i startområdet. Dean Barker virkede nervøs – måske fordi holdets leder og lykkebringer Grant Dalton havde valgt at blive i land.

Sejladsen mod mærke et var som alt andet matchrace – det handlede ikke om at komme først, det handlede om at få fordele. Begge både havde "Code Zero" forsejl på.

Team USA var 10 sekunder foran – og sejlede lige op i starten – men så begyndte Team New Zealand at accelerere og gennemføre kursændringer og skære op for at komme fri af Team USA.

Det lykkedes til fulde og efter 7 minutter var Team New Zealand foran. Fartforskellen var pludselig markant – Team New Zealand sejlede med 20 knob og Oracle Team USA var i vender nede på 10 knob. Det betød at Team New Zealand hurtigt var 500 meter foran.

VMG (fart og vinkel til vinden) viste at Team New Zealand konstant kom bedst frem mod mærket. Den store risiko på dette tidspunkt var at der var så let vind at sejladsen ikke kunne gennemføres indenfor de afsatte 40 minutter.

Ray Davies, taktiker for kiwierne, synes at være mester i at finde der hvor der er vindtryk.

Team USA var hele 1 minut og 42 sekunder og 500 meter bagud ved mærke 2.

New Zealand holder sig i højre side på første del af opkrydset. Formentlig fordi der var mere vind og en tendens til højredrejning. Lidt senere gik de over i modsat side – helt klart at kiwierne forsøgte at være der hvor der er mest tryk.

Team USA syntes at have noget så banalt som problemer med tovværk der er filtret sammen. Det viste sig senere at de ikke kunne bruge deres Code Zero.

Imens så kom der lidt mere vind – og New Zealand øgede afstanden til 800+ meter. New Zealand havde fordel af den øgede vind, som de fik først, fordi de var forrest.

Men pludselig var det ikke Team USA som var modstanderen – de var nu 2 minutter og 27 sekunder bagud – det var risikoen for at de ikke kunne nå i mål indenfor 40 minutter.

For tredje gang var et vejret som forhindrede Team New Zealand i at vinde Cuppen – først blev to sejladser annulleret p.g.a. for megen vind – og nu en sejlads der ikke kan nås indenfor tidsfristen.

Team USA så temmelig lettede ud da sejladsen blev skudt af … men vejrudsigten siger +3 m/s i de kommende timer – så nu venter vi på næste start.

Men så vandt Oracle 13. sejlads i andet forsøg

Rapport fra 13. sejlads, der blev gennemført med Oracle Team USA som vinder. Vores (gode) læser skriver:

De første forsøg på 13. sejlads på den 10. race-dag, blev skudt af fordi første båd, Team New Zealand, ikke nåede i mål indenfor 40 minutter. 

CEO og lykkebringer Grant Dalton var stadig ikke ombord på Emirates Team New Zealand da 13. sejlads blev genstartet.

Oracle Team USA's skipper Jimmy Spithill har startet bedst i de tre seneste sejladser – kunne de gentage den vigtige del igen?

Team USA besluttede tilsyneladende for sent hvad de ville. De dykkede for at få læ position, men Team New Zealand afviste "Dr Hook" i en nervepirrende tæt manøvre og kiwierne kom fantastisk fra start.

Vinden var øget til 12 knob. Team USA var kun 3 sekunder bagud ved mærke 1. Alle troede NU var Americas Cup afgjort …

Begge både skønnede at de kan foile i den vindstyrke og satte derfor ikke "Code Zero", det store forsejl. 

Noget uventet, så kom Oracle Team USA stærkt tilbage på styrbord og prøvede en "Hollywood" - at filme sig til at modstanderen får en straf - og den virkede – Team New Zealand fik en straf efter lang tids votering fra umpires.

Imens sejlede Team USA fantastisk hurtigt og kom markant foran – første gang i hele serien hvor der sker et skift på løberen.

Kort efter bundmærket, hvor Team New Zealand måske begik (endnu) en fejl ved at vælge modsat mærke, kom Team USA foran – med 260 meter. Team USA valgte højre side af banen på opkrydset. Team USA's kryds-teknik var nu helt i top.

På en sidste del drejede vinden venstre om – og Team New Zealand begik en fejl ved ikke at slå mod venstre da de havde chancen.

USA var længst til bagbord – og vinden rummede så meget at Team USA kunne holde mærket – og Team New Zealand vendte alt for sent og røg ud over lay line. Ved topmærket var Team New Zealand 46 sekunder bagud.

Derfra sejlede Team USA med stor selvtillid mod målet. Team New Zealand prøvede desparat at sætte "Code Zero" sejlet da vinden løjede til 12 knob – men Team USA forsatte med at foile, uden "code Zero"og gennemførte tilmed to perfekte bomninger.

Status. Team USA har velfortjent vundet 13. sejlads !! The show continues !!

Det vil sige, at stillingen nu er 8-3 i Emirates Team New Zealands favør. Hvis kiwierne vinder en sejlads mere, så har de vundet – og Team USA skal vinde 6 sejladser i træk hvis de vil være værter igen. 

Den 14. sejlads er kl. 22:15 dansk tid lørdag – vi GLÆDER os. Følg med her på minbaad.dk.

Kommentarer er i øvrigt meget velkomne.

content-loader
content-loader
content-loader