Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Oracle vinder 14. og 15. sejlads - 8 - 5 til Oracle

Oracle mangler fire sejre før de har vundet America's Cup. Holdet satte to flotte starter ind med rorsmand Jimmy Spithill og Ben Ainslie sørgede for olympisk guld-taktik. Sejlads mandag. Ny rapport.

Af Troels Lykke |

Race 14 var kanon spændende fra start til slut, skriver vores læser. Her er hans rapport fra to sejladser søndag.

Team New Zealand besluttede sig for at stagvende i startområdet, i stedet for at bomme. Oracle kom tidligt frem. Team New Zealand holdt sig langt til luv og begge både startede (for en gang skyld) samtidigt. 

Oracle sejler matchrace og tvinger New Zeland mod luv – næsten ud mod grænsen af banen. Bådene bommede samtidigt og Oracle rundede mærke 1 med 6 sekunders forspring.

Oracle Team USA sejler klart hurtigere end Team New Zeland og var 120 meter foran i første boming på løberen.

VMG (velocity made good)  viser at Oracle sejlede mest fremad mod mærket.

Oracle holdt sig mellem konkurrenten og mærket – som man skal. Usa øgede forspringet til 300 meter og 24 sekunder ved mærke 2 i mellemluft … som alle troede var kiwiernes fordel, men det er det ikke længere. 

Team USA søgte strømlæ i højre side af banen. New Zeland gik samme vej på første del af opkrydset, i erkendelse af at modstrømmen er for stærk i midten og ventre side. Team USA slog klogt, hele tiden på toppen af Team New Zealand. 

Spithill og Ainslie har nu i 5 dage holdt moralen og humøret højt ombord på Team USA – og selv om de har ryggen mod muren, så sejlede de fantatisk, om end kiwierne reducerede afstanden til 130 meter halvvejs. USA fortsætter med at dække Team New Zealand … men nu var New Zeland lige i hælene på Team USA.

Ved næste kryds var det Team New Zealand på styrbord, men de var kommet for langt ud i midten og modstrømmen og havde så megen modstrøm at de kom længere bagud. 

New Zeland havde valgt high aspect og gik hurtigt/lavt tættere på kysten medens Oracle havde low aspect forsejl og gik højt/lidt langsommere, lidt længere ude. Team USA synes at sejle fra New Zeland igen. Begge både gik "kun" ca 16 knob på kryds.

Team USA vendte først - og investerede i en ekstra vending. Det var "tæt på", men USA kom foran Team New Zeland der havde styrbord ret - og holdt sig ude i søen hvor der er medstrøm – 15 sekunder foran Emirates Team New Zealand. Dette var en afgørende, genial manøvre. 

Det gav Team USA et mega forspring – op til 300 meter – men senere kom Team New Zeland tæt på igen, mindre end 100 meter bagud. Team USA og taktiker Ben Ainslie var imidlertid bedst – og øgede forspringet til 300 meter igen.

Ingen af bådene kunne folie i den lette luft – kommentator Tucker Thompson mente de burde måske have sat deres "Code Zero" det store forsejl, men begge team sejlede videre med mindre forsejl.

Risikoen er at de 40 minutter's grænse kommer i spil, men Team USA kom op og foile igen – og rundet mærke 4 med 34 knob, 20 sekunder foran kiwierne. Alle roser Sir Ben Ainslie for super taktiker job for Oracle Team USA. 

Americas Cup er ikke afgjort – holdejer Larry Ellison og alle er klar til race 15 :-))

Race 15 - ny rapport fra en af vores læsere, nord for Vedbæk:-)

The come back kids vinder igen.

Vinden øgede lidt og gjorde det muligt at foile. Samtidig var der næsten ingen strøm.

Presset var på Team USA, de SKAL vinde hver evig eneste sejlads for at bevare håbet. MEN nu mangler de "kun" at vinde 5 sejladser – så beholder de pokalen.

Begge både startede til tiden – men Team USA i læ tog føringen med bare 3 sekunder. Flot arbejde igen af Oracle Team USA. Team New Zeland har en mindre fok på – det viste sig måske at være en fejl.

Team New Zealand var (igen) nødt til at forsøge at slå sig fri, men taktiker Ben Ainslie på team USA øgede forspringet til 700 meter halvvejs. 

Kiwierne ledte efter et mirakel – men Team USA sejler bare bedre. Team USA har tre rorsmænd ombord  - Tom Slignsby, Ben Ainslie og Spithill – og de synes at outperforme Team New Zeland totalt i denne sejlads.

Desuden har hele teamet lært at sejle hurtigere – og landteamet har foretaget store ændringer siden første sejlads. Summen af dette er, at Team USA nu er det bedste team – på stort set alle dimensioner. Sensationelt

Ved mærke 2 er USA mere end et minut foran … men de 72 fods katamaraner sejler 2-3 hurtigere end vinden, så der kan hurtigt ske ændringer.

På opkrydset var der mere vind og Team USA mester at finde vindtryk, vindspring samt "dække af" … men Emirates Team New Zealand mindsker afstanden og haler ind på Team USA på første halvdel af opkrydset.

New Zealand slog generelt længere ind i bagbord side hvor der er mindre modstrøm.

På anden halvdel af opkrydset sætter Team USA turbo på. USA foiler på krydset og går 32 knob – og sejler suverænt fra Team New Zealand, hvor selvtilliden vist er blæst væk. Team New Zealand går "kun" 25 knob – en kæmpe forskel.

Team USA vælger mærket tættest på land – de var nu 32 sekunder foran. Samtidig øgede vinden, hvilket altid er en fordel for den førende båd.

Det tvang Emirates Team New Zealand til at tage chancer, medens Team USA kunne sejle direkte mod mærke 4 – og sejle sikkert i mål som vinder. 

Jimmy Splithill udtalte: "Vi arbejder konstant med at blive bedre – og vi tror på at vi er endnu hurtigere i morgen"

Utrolig flot – nu mangler Team USA "kun" at vinde 4 sejre mere. Følg med igen i morgen kl 22:15 her på minbaad.

Kommentarer og analyser fra læserne er meget velkomne.
content-loader
content-loader
content-loader