Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Oracle vinder 16. sejlads - 8 - 6 til Team New Zealand

Oracle vinder atter starten og foiler først og det amerikanske hold vinder igen en sejlads. Team New Zealand ser mere og mere modløse ud. To nye sejladser i morgen tirsdag. Ny læser-rapport.

Af Troels Lykke |

Sejlerverdenen koger. Her til aften har vi talt med 49eren Jonas Warrer, der starter VM i morgen i Marseille. Og i aften skal han helt sikkert se America's Cup igen.

- Det er vildt spændende, siger Jonas Warrer, der ved VM skal kæmpe med OL-guldvinderen i 49er og tredobbelt verdensmester i 49er, Nathan Outteridge, der var rorsmand på Artemis i America's Cup.

Gense sejladsen her på YouTube 

Rapport fra vores læser, der giver sin analyse af 16. sejlads.

Team USA vinder 16. sejlads - 3 mere og de beholder pokalen !!

Americas Cup blev mere spændende end de fleste havde regnet med. 

Oracle Team USA fik to tabte sejlads som straf for at have lagt ekstra vægt i deres AC 45 både og Emirates Team New Zealand sejlede kanon hurtigt og sikkert – så det lignede en kort og sikker sejr til kiwierne.

Men så skete der noget – Team USA fik Ben Ainslie ombord og hele teamet på land og til vands skabte en "lodret læringskurve", hvor Team USA blev bedre for hver eneste sejlads.

Status før 16. sejlads var at Team New Zealand havde vundet 8 sejladser – og Team USA havde vundet 7 … men på grund af straffen til team USA, så var stillingen 8:5 til kiwierne før dagens sejlads.

Team USA har faktisk kun sejlet 10 sejladser sammen plus lidt træning – men de strutter af selvtillid. Jimmy Spithill sagde før dagens sejlads "Nu mangler vi bare at vinde 4 mere. Vi kan og vi vil"

En noget mere ydmyg Dean Barker sagde ved samme pressekonference: "USA er blevet bedre bedre – og vi er nødt til også at forbedre hurtigt".

Faktum var, at Dean Barker kan tåle at tabe tre sejladser – og har et "no race today card" - hvorimod Team USA SKULLE vinde 4 sejladser i rap.

I den 16. sejlads havde Team New Zealand gjort "Code Zero" deres store forsejl helt klar, hvorimod Team USA satser på at der er vind nok.

Den lette vind gjorde det svært at få en optimal start. Team USA forsøgte med en hook – men Team New Zealand forsvarede læ position. Nu var fart afgørende – og Team USA var først på deres foils – og speedede frem til mærke 1 fra den luv position.

Foiling var blevet helt afgørende. Selv om Team New Zealand satte Code Zero gik de ikke hurtigere.

Team USA tog en bomning – og satte deres Code Zero – stadig foiling og klart i front med 200 meter til kiwierne. Kommentator Tucker Thompson konstaterede  at Team USA nu synes hurtigere og bedre end Team New Zealand på alle dimensioner.

Ved bundmærket, bundmærket er Team USA 100 meter og 14 sekunder foran. De slog ind under Alkatraz øen, hvor der er strømlæ. Team New Zealand gik modsat.

Begge både slog ind under Alcatraz men Team USA sejler sikkert, undgår fejl. 

Halvvejs slår begge hold over i modsat side. VMG (fart og højde i forhold til mærket) viser at USA går bedst. Det er tydeligt at Sir Ben Ainslie havde det store overblik.

Team USA dækkede af og slog ind over Team New Zealand og ind mod land hvor der er mindre modstrøm – og en højredrejning af vinden. Team USA er nu 160 meter foran.

Team New Zealand må være temmelig nervøse … hvis det ikke var for straffen USA fik før første sejlads, så havde det nu stået 8:8.

Begge hold arbejdede på optimal runding – det styrbord gatemærke er bedst, fordi medstrømmen på løberen er markant bedst ude i midten af San Francisco Bay.

Team USA gentager stratgien for i går – investerer i en ekstra vending og vælger styrbord gatemærke. Team New Zealand er nu 15+ sekunder bagud. 

Det er synes afgørende på løberen er vindtryk. Team USA sejler sikkert, og tvinger Team New Zealand til at slå modsat, hvorefter Oracle lægger sig mellem New Zealand og mærket. Det virkede som om at Team Oracle nu er bedre til at foile, også i let vind. Imponerende forbedringer, dag for dag.

Nu står det 8-6 til kiwierne – og der er ikke tid til en sejlads mere i dag … så i morgen kan det stå 8-8 hvis Team USA forstætter i samme spor.

Presset er nu på Emirates Team New Zealand. Kanon spændende !!

Jimmy Splithill "Vi har momentum nu – vores team på land knoklede hele natten – og vi er hurtigere end nogen sinde". 

Dean Barker "Vi vil gerne sejle igen i dag – men tidsgrænsen er overskredet. Vi er lidt frustrede. Det hjalp ikke at vi havde Code Zero oppe, men det var ikke afgørende. Vi ved vi kan vinde!"

Næste sejlads starter kl. 22:15 i morgen tirsdag. 
content-loader
content-loader
content-loader