Gå til hoved-indhold
49-årige Jan Møller sejlede jorden rundt nonstop i 2003. Det tog 169 dage i en 40 fods båd. Her ses han i sin Aphrodite 101. Foto: Troels LykkeKapsejlads
49-årige Jan Møller sejlede jorden rundt nonstop i 2003. Det tog 169 dage i en Open 40. Her ses han i sin Aphrodite 101. Foto: Troels Lykke

Jan Møller: Aphrodite 101 er skabt til solo-sejlads

Mød landets mest erfarne solo-sejler, Jan Møller, der i 2003 sejlede nonstop jorden rundt i en Open 40. Vi møder ham til BådNyts Sølvroret, da han tog solotur om Fyn i den danske Aphrodite fra 1977.

Af Troels Lykke |

Jan Møller sov ikke i de 32 timer, som han i september brugte på at sejle alene rundt om Fyn i sin Aphrodite 101. Sejladsen var arrangeret af BådNyt og Svendborg Amatør Sejlklub, hvor 97 solo-sejlere deltog.

Jan Møller blev ottende båd i mål, selvom den ti meter lange båd langt fra var blandt de største både. Men den lette vind var en livret for bådtypen fra 1977.

- Aphrodite 101eren har en utrolig smal vandlinje og dermed har den meget lille våd overflade. Samtidig havde jeg fået et nyt stort forsejl, en Code 1, som jeg kunne bruge op til fem m/sek. på halvvindskurs. Jeg fik da også sejlet fra en X-99 og jeg førte også over en X-35er, men den slog mig lige før målstregen. Det var virkelig en fest den sejlads og jeg gør det igen, siger Jan Møller, der fortæller at båden sejler op til 6,2 knob på kryds og højt med 38 grader til vinden.

Han understreger overfor BådNyt, at bådtypen er som skabt til en solo-sejler, da cockpittet er lille og dermed kan man let nå de fleste hal, når sejlene skal reguleres. Samtidig har båden en selvslående fok.

Gast for selvstyrer

Jan Møller har en utrolig viden og erfaring fra solo-sejlads, eftersom han i 2003

- 2004 sejlede jorden rundt nonstop i 40 fods sejlbåd. En tur der tog 169 dage. Derfor var Fyn rundt ligesom ingenting for den 49-årige Vedbæk-sejler.

- Jeg fik da også hjælp af min selvstyrer, jeg har en stor model fra Raymarine, der kan styrer i forhold til vinden. Man skal altid købe en ekstra stor, så den ikke brænder sammen. I 80 procent af tiden styrede selvstyreren båden og jeg var blot navigatør og gast, der justerer sejlene, siger Jan Møller, der havde en en lille Max Power brændselscelle, der leverede 70 kilowatt i timen til selvstyreren, lys og og kortplotteren til navigation.

- Brændselscellen kører på træsprit, jeg brugte halvanden liter og der var mere tilbage da jeg gik i mål, kapsejlerne bruger også den type brændselsceller, når krydser Atlanten eller sejler jorden rundt, siger Jan Møller, der stadig drømmer om at jorden rundt igen alene for at sætte ny dansk rekord, men han har ikke de tre millioner kroner, som budgettet lød på i 2003-2004.

- Jeg har stadig en jordomsejling i mig, men hvis jeg gør det igen, bliver det sammen med venner i en 50 fods båd, siger Jan Møller, der er medejer og direktør af det danske Lopolight-firma, som han med Peter Hancke var med til at starte efter han kom i mål jorden rundt.

De avancerede, solide LED-anternerne er meget solide og kan kommunikere med en computer. I dag er der seks ansatte i firmaet, der i år nåede at levere lanterne nummer 75.000 på ni år.

Sejler på Øresund

Jordomsejlingen må vente for Jan Møller, der udover solo-sejlads istedet sejler lidt kapsejlads i Aphrodite 101eren med vennerne, som han sammen med har vundet DM i tre gange mellem 1996 og 2004.

En gang imellem sejler han også mod de femten aktive Aphrodite 101-sejlere i Rungsted til aftenkapsejlads. Han har kendt bådtypen længe.

For allerede da Jan Møller var 22 år nåede han at være gast for sejlikonet Paul Elvstrøm, der var meget kontant i sine kommandoer, husker sejleren tydeligt og griner. Det var netop Paul Elvstrøm, der med Jan Kjærulff, designede bådtypen, der udover at skulle være hurtig, også skulle se godt ud.

Aphrodite er nemlig den græske gudinde for skønhed, vellyst og frugtbarhed. Samtidig er Aphrodite, ifølge den græske mytologi, søfolkenes beskyttelses-gudinde. Navnet til båden blev valgt af den tidligere America’s Cup-konstruktør Jan Kjærulff.

Jan Møller vil gerne sejle jorden rundt nonstop igen, men mangler lige tre mio. kroner til ny båd og til drift.

Ingen ståhøjde i mørk kahyt

Inspirationen til Aphrodite 101eren kom fra Elvstrøm 9,5 og datidens dybere liggende IOR-både. Den danske konstruktørs mål, var i 1977, med Paul Elvstrøm, at tegne en sjov og hurtig klasse-båd, der var stor nok til familien. Fribordet skulle være så højt at man kunne side oprejst i køjerne, som der faktisk er seks af.

To fremme, to midt i kahytten og to stikkøjer agter, men ståhøjden er kun for børn under 1,40 centimeter i den mørke kahyt.

- Man sidder godt nede i kahytten, hvor der både er pantry og et rigtigt toilet. Jeg synes der er masser af komfort, især i forhold til min tidligere 40 fods jordomsejlerbåd, men det er ikke nogen havkrydser og der står let vand ind over, så når det blæser sejler min hustru (Merete) ikke med fordi Aphrodite 101eren hurtigt krænger og derfor føler hun sig ikke tryk, men vi får sejlet korte ture i let vind, siger Jan Møller, der også har haft sine børn med ud at sejle på tur om båden, der ifølge ham er for underrigget i let vind  med fok og for overrigget i hård vind.

Aphrodite 101 fra 1977
Længde   9,95 m
Vandlinje  8,00 m
Bredde   2,40 m
 Dybgang  1,70 m
Vægt   3,35ton
Storsejl 24, 24 m2
Fok  18,60 m2
Spiler  80,00 m2
Nypris: Sejlklar 530.000 kr.
Brugtpris  180.000 til 230.000 kr.
Indenbordsmotor Yanmar Diesel 9 hk
Antal bygget både 467 styk
Konstruktion Jan Kjaerulff /
Paul Elvström
Klassesite www.aphrodite101.dk

Jan Møller ses her ud for Lundeborg i september 2013. Han sejlede fra de fleste,  også større både i Sølvroret.

content-loader
content-loader
content-loader