Gå til hoved-indhold
Jan Møller starter her i Helsingør. En H-båd, som ses her, udgik ved Vordingborg med en knækket mast. Foto: Helsingør SejlklubKapsejlads
Jan Møller starter her i Helsingør. En H-båd, som ses her, udgik ved Vordingborg med en knækket mast. Foto: Helsingør Sejlklub

Solo-sejler Jan Møller rådgiver efter 37,5 timer i Sjælland Rundt

Den tidligere jordomsejler og Lopolight-boss giver her gode råd til andre solo-sejlere, efter han sejlede Sjælland Rundt i sin Aphrodite 101 og vandt blandt 20 solo-kølbådssejlere.

Af Troels Lykke |

Efter tilladelse fra Jan Møller bringer vi her sejlerens noter efter Sjælland Rundt singlehand:

- Stol ikke på vejrudsigten, da jeg forlod havnen var der nærmest vindstille. Derfor forberedte jeg kun det store forsejl (en effektiv blanding af en Code 0 og en stor genua, målt ind som genua).

- I min normale forberedelse gør jeg altid krydsfokken klar, hægtet på med fald og skøde - så den er lige til at sætte - men det valgte jeg ikke at gøre her. Hvad skete der så?

- I Sjælland Rundt fra Helsingør fik vi mere vind, end der var godt for mit monstersejl og meget kryds, hvor denne skal rulles ind før hver vending for at komme uden om forstaget. Så jeg var godt træt, da vi nåede ud af trafiksepareringszonen.

Medstrøm er fint - men fortsætter den, nej ikke altid

- Medstrøm er godt, men husk at se efter om den fortsætter! Jeg noterede mig, at vi pludselig sejlede i modstrøm på vej op mod Kullen, så jeg slog over mod Gilleleje og vandt en del på det.

- Søbrise, ja, men ikke ved halvhøje klinter. Fra Gilleleje mod Hundested skulle man ca. én sømil ud for kysten for at få det bedste tryk, kom man tættere på, var der markant mindre vind. Jeg tror også, at Kasper Wedersøe oplevede det samme fænomen. Fra Rørvig og vestover er kysten lav, og det kunne betale sig at gå tæt på.

- Vær vågen! Det sidste stykke op mod Snekkeløbet slog jeg ud mod layline (lå sammen med trimaranen, som kom først hjem), og blev lidt doven, da tri’en slår ind mod kysten, og det ser rigtigt ud, valgte jeg at lade være, det kostede minimum en sømil.

Sov når du kan og kend din mastehøjde

- Sov når du kan, fik min første 10 minutters lur på dørken mellem Odden og Sejerø. Fik også 2 x 10 min på vej ved mod Røsnæs.

- Kend din mastehøjde og broens gennemsejlingshøjde, jeg kunne sejle lidt mere direkte mod ‘mit’ gennemsejlingsfag på Storebæltsbroen end de 2 X-332, som jeg lå sammen med og derved holde dem bagved.

- Træn ‘overplat’ spilersejlads. Fra Korsør ned mod Stigsnæs sparede jeg to bomninger i forhold til mine kammerater omkring mig, fordi jeg kunne holde kursen, selvom den lejlighedsvis var lidt overplat.

- Indimellem er manøvredygtighed vigtigere end topfart. Jeg skulle igennem Bøgestrømmen på kryds, vinden var svag men meget byget, her valgte jeg (klog af skade fra starten) at sætte krydsfokken (som er selvslående), fordi jeg peger højere og vendingerne er super hurtige - god beslutning.

Faaborgs middagsretter smager ikke godt

- Sejltid blev ca. 37,5 time, her drak jeg 4,5 liter vand (nogle gange med salttabletter i), syv colaer, tre kopper kaffe. Der blev spist 2 x Faaborg-middagsretter (korrekt: Det er noget lort), én frystørret musli, fire snickers, tre marsbarer, én pakke kiks. Masser af mad med hjem, skriver Jan Møller.

Jan Møller fra Vedbæk sejler en del solosejlads, det største var jorden rundt solo i en Open 40.

En kraftig selvstyrer er et must, siger sejleren.

Vedbæk-sejleren nyder solnedgang under Sjælland Rundt på sin ældre Aphrodite 101. Foto: Jan Møller

Kurs mod Sjællands Odde. Foto: Jan Møller

content-loader
content-loader
content-loader