Gå til hoved-indhold
Når der er OL er pressedækningen i top, især hvis sejlerne leverer vare. Her er RS:X-surfer Sebastian Fleischer midt i et interview med DR i Weymouth. Foto: Flemming Ø. Pedersen/Dansk SejlunionKapsejlads
Når der er OL er pressedækningen i top, især hvis sejlerne leverer vare. Her er RS:X-surfer Sebastian Fleischer midt i et interview med DR i Weymouth. Foto: Flemming Ø. Pedersen/Dansk Sejlunion

DIF: TV-dækning af idrætten er for smal

Der er mere end 100 idrætsgrene i Danmark, men ganske få af dem får løbende mediedækning. - Det er meget velkomment, at DIF rejser debatten, siger DS' kommunikationskonsulent til minbaad.dk

Af katrine bertelsen |

Paletten af idrætsgrene er stor og mangfoldig. Der findes flere end 100 idrætsgrene i Danmark, men desværre får kun ganske få af dem løbende mediedækning.

Folk fortjener bredere dækning

DIF mener derfor, at befolkningen har fortjent en meget bredere sportsdækning i mediebilledet, end tilfældet er i dag, hvor kun meget få medieeksponerede idrætsgrene som fodbold, håndbold, cykling og senest motorsport, løber med det meste af opmærksomheden.

- Det er DIF’s klare anbefaling til kulturministeren og til medieordførerne, at det indgår i det kommende medieforlig, at bredde i blandt andet DR’s dækning af dansk idræt og dækning af handicapidræt er en public service-forpligtelse,  sagde DIF's formand, Niels Nygaard, på DIF’s årsmøde i Idrættens Hus den 3. maj.

Lad os få debatten

Flemming Ø. Pedersen, der er kommunikationskonsulent i Dansk Sejlunion siger til minbaad.dk:

- Det er meget velkomment, at DIF rejser debatten. Vi har en udmærket dialog med DR, og der er interesse for sejlsporten, når vi har nogle relevante historier at gå ud med. Men set i det store perspektiv, er det åbenlyst, at det er de store sportsgrene, der dominerer, og at der er sket en indsnævring. Det mærker de små idrætsgrene, som vi jo tilhører.

Nyt medieforlig

I disse uger forhandler kulturministeren og partiernes medieordførere om et nyt medieforlig. I tidligere medieforlig er der indgået krav til DR om dækning af bredden i dansk idræt.

Breddeidrætten er forsvundet

- Det er lidt tankevækkende, at DR bruger mange ressourcer på at vise f.eks. Superligafodbold og Tour de France, hvor de kommercielle TV-stationer (TV3 og TV2, red.), har rettighederne til livedækning. Det er min oplevelse, at sport på de store tv-kanaler koncentrerer sig om seks til otte sportsgrene, og der er en del sportsgrene, der er forsvundet fra skærmen over de sidste 15 år, siger Flemming Ø. Pedersen fra Dansk Sejlunion

I medieforliget fra maj 2010 stod der, at ”DR skal øge sin dækning af smalle idrætsgrene og af handicapidræt. Der skal være bredde i dækningen af såvel de smalle idrætsgrene som af handicapidrætten.”

Desværre bortfaldt disse krav ved det seneste medieforlig fra 2012. Efterfølgende lykkedes det dog at få Kulturministeriet til at indføje en lignende forpligtelse i ministeriets public service-kontrakt med DR.

- Vi oplever generelt i DIF-idrætten, at det er svært at få tv-dækning i mange idrætsgrene. Det er ærgerligt og en uheldig udvikling for dansk idræt. Vi er bekymrede for, at de besparelser, som man har gennemført på DR Sporten tidligere i år, vil forstærke denne udvikling yderligere, siger Niels Nygaard fra DIF.

Mere ”program 1” for sporten

- Personligt så jeg gerne, at der var lidt mere ”P1” for sport, hvor man i den løbende dækning prioriterede at komme ud i hjørnerne, og insisterede på at fortælle de historier, der ikke bliver fortalt af kommercielle kanaler, siger Flemming Ø. Pedersen og tilføjer:

- Vi skal dog i høj grad også kigge indad. Hvad kan vi selv gøre for at skabe medieinteresse for vores aktiviteter? Vejen frem er at finde nogle løsninger, der gør sejlsporten mere tilgængelig for et bredere publikum. Her er tracking og livestreaming stærke kort, og med Sejlsportsligaen får vi et enkelt og forståeligt format i den hjemlige sejlsport. Kan vi opnå en lidt bredere folkelig interesse, så skal mediedækningen nok følge med. 

Kilder: DIF og Dansk Sejlunion

content-loader
content-loader
content-loader