Gå til hoved-indhold
Kort Nyt

Beskidt sjov svinetræning i skoven - se øvelsen popcorn

Professor i biomekanik, tidligere OL-sejler Jens Bojsen-Møller og idrætsfysiolog Peter Løwenstein er taget i skoven. Læs også hvad Berlingske Tidende mener om den nye bog.

Af Troels Lykke |

Det kan godt være, at der både er store spejle, toptunede træningsmaskiner og fladskærme i fitnesscentret. Men nu skal vi udenfor. Ud i skoven og træne som svin. Med tunge træstubbe, lange kæppe, store sten og stejle skrænter.

Det er bogen »Svinetræning – rå og effektiv træning for alle«, der udkom for nylig, som opfordrer os til »en mere anarkistisk form for træning«.

Ved at lege og være mere spontane skal vi undgå, at motion føles som en pligt. Som noget, vi skal gøre, fordi vi ved, at vi skal være sunde. Og hvor det mest handler om, at det bare skal overstås.

Det skriver Berlingskede Tidende

»Der er for meget lektielæsning og noget kedeligt over ordet »motion«. Med varieret træning, der appellerer til opfindsomhed og uforudsigelighed, og hvor man samtidig har det sjovt med andre, kan motion få en ny betydning. I naturen er det ti gange sjovere,« mener idrætsfysiolog, Peter Løwenstein, Københavns Universitet.

Intet er gratis

Han har skrevet bogen sammen med idrætsfysiolog, Ph.d., Jens Bojsen-Møller, der ligeledes er fra Københavns Universitet. Og selv om der er lagt op til leg og anarki, betyder det ifølge bogens to forfattere ikke, at træningsformen er let, eller at man skyder genvej og får noget »gratis«.

»Der er ikke noget nusse-træning i det her,« som Peter Løwenstein formulerer det.

»Det er benhård træning, og der er ikke så meget at diskutere. Den bedste effekt opnås ved at skrue op for intensiteten. Man behøver ikke at træne solen sort, men princippet om høj intensitet er grundlæggende i svinetræning.«

Kondition og styrke

Fundamentet i bogen er en lang række konkrete forslag til træningsøvelser i skoven og ved vandet.

Eller i byen, hvor der er mange muligheder for eksempelvis trappeløb. Alle baseret på kondition, koordination og styrke. Fra at stå med bøjede knæ og en tung træstub i favnen og stemme fødderne væk fra kroppen, til at løbe i sand, gerne op og ned ad nogle klitter, hvor man kan springe, kravle og lave rullefald.

»Bogen er ikke tænkt som et opslagsværk, man skal tage med ud i naturen, men som inspiration til at bruge nogle af øvelserne, og derfra selv at udvikle nye idéer,« siger Peter Løwenstein.

I modsætning til fitnesscentret er der ifølge de to idrætsfysiologer langt større mulighed for variation, når vi træner i naturen. Et af nøgleordene til sjovere træning.

Kilde: Berlingske Tidende

»Svinetræning«, Forlag: Turbine. Af Peter Løwenstein og Jens Bojsen-Møller, 279 kroner. Er udkommet. Se flere øvelser: www.facebook.com/svinetraening

content-loader
content-loader
content-loader