Gå til hoved-indhold
Ness of Brodgar kan sammenlignes med Stonehenge, og er lavet i stenalderen. Foto: visitscotland.co.ukTur
Ness of Brodgar kan sammenlignes med Stonehenge, og er lavet i stenalderen. Foto: visitscotland.co.uk

Minbaad.dk tager til Orkney

Om kort tid stikker jeg, Katrine, nordpå til Orkney-øerne. Her skal jeg sejle en uge mellem 70 forblæste klippeøer – og jeg glæder mig, selvom temperaturen næppe kommer over 17 grader.

Af katrine bertelsen |

Mens vejrudsigten i Danmark atter går mod varme, stikker jeg nordvestpå fredag. Målet er Orkney-øerne lidt nord for Skotland, hvor jeg – i den kommende uge – skal sejle mellem de 70 øer, ø-gruppen består af. Her er vejrudsigten lidt mere broget, men sol skal der nok komme – og regn.

Jeg er blevet inviteret af firmaet Rubicon3 til at deltage i en uges sejlads og fotokursus på Orkney-øerne. Båden hedder ”Hummingbird”, og er en 60 fods sejlbåd, der tidligere hed Black Adder Clipper, og har sejlet Clipper Round the World race tre gange. Der plads til otte personer om bord, hvor ejerne af firmaet Rubicon3, Rachael og Bruce i alt fald er med.

Rubicon3 sejler med ”turister” der er interesserede i sejlsport, men det er ikke noget krav, at man kan sejle, da ejerne er uddannede sejlsportsinstruktører. Henover sommeren har de sejlet ved St. Petersborg, Stockholm og også lagt til i Gilleleje. Senere i år går turen ned langs Norges vestkyst, for at afslutte sæsonen med en ægte omgang havsejlads fra Norge tilbage til Skotland.

Undervejs er der forskellige emner for turen, f.eks. navigation med gamle instrumenter, eller fugle og naturfotografering. På denne tur har Rubicon3 entreret med en engelsk fugle- og naturfotograf, og jeg medbringer naturligvis en større taske med fotoudstyr, så jeg kan ”fange” det lokale liv på øerne.

Om Orkney

Orkney består af 70 forblæste klippeøer, hvoraf de 20 er beboede. Der er to whiskey-distillerier på øerne og en masse får. Hoved-erhvervene er turisme, fiskeri og landbrug. Orkney eksporterer kød, ost, whisky, øl og fisk, så det lover godt på den kulinariske front. Jeg frygter den skotske haggis, der er omtrent lige så berygtet som surstrømning, men jeg må vel bide tænderne sammen og forsøge, hvis det står på menuen. Skik følge eller land fly!

Ellers er jeg sikker på, at turen nok skal gå forbi et whiskeydistilleri, og der er masser af god fisk, skaldyr og lammelår i området.

Planen er at vi skal besøge Mainland: Stromness og Kirkwall, Hoy, Westray, Papa Westray og Copinsay. Og hvis vejr og tidevand tillader det, skal vi også en tur til den sydligste af Shetlandsøerne, Fair Isle.

Vejret på de kanter er noget køligere og blæsende end herhjemme, så jeg har ikke de store forhåbninger om badevejr, men vejrudsigten for området lover lige nu ca. 15-17 graders varme og sol indimellem!

Orkney blev pantsat af en dansk konge

Jeg har altid været fascineret af øerne i Nordatlanten, og har udforsket England og Irland. Men Orkney, der har jeg ikke været før, selvom øerne i princippet er danske!

Orkney-øerne var norske fra ca. 875 til 1468, men i 1397 blev Norge en del af Kalmar-unionen, og Norge kom under dansk styre. Nogle år senere kom den danske konge Christian d. 1. i pengenød, da datteren skulle giftes.

Han blev derfor nødt til at pantsætte Orkney og Shetlandsøerne som betaling af medgiften, men han sikrede sig, at det var muligt at indløse pantet. Det blev forsøgt af senere konger, men blev afvist af de skotske regenter, og pantet er aldrig blevet indløst. Siden har øerne tilhørt Skotland og senere Storbritannien.

I forbindelse med Skotlands folkeafstemning om løsrivelse fra Storbritannien er der en løbende debat om, at Orkneyøerne og Shetlandsøerne skal søge frigørelse fra Skotland og evt. søge om indlemmelse i Norge eller Danmark!

Jeg vil forsøge at få fotos og tekst igennem fra Orkney til minbaad.dk undervejs. Der skulle være OK internetforbindelse i havnene, men vi får se.

Sejlerhilser fra Katrine

Du kan læse mere om turene med Hummingbird, på Rubicons hjemmeside.

Skilt på det skotske fastland. Foto: Rubicon3

Indgangen til det ene af Orkneys distillerier. Foto: Rubicon3

content-loader
content-loader
content-loader