Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Kronprinsen går virkelig højt op i holdsejlads. Foto: Troels Lykkee

Reportage med kronprins Frederik til holdsejlads

I dag er er vi Danmarks royale bådblad. Vi fulgte Kronprinsen, Jesper Riise og Anders Myralf i en sejlads. I morgen er der finale i Marselisborg i Prince Henrik Silver Trophy. Se galleri.

Af Troels Lykke |

Det første vi ser og hører til kronprins Frederik og besætning er da hele bådens tre mand store besætning råber højt og ikke specielt pænt af en anden dansk Drage-besætning, ud for Marselisborg Lystbådehavn.

 Grunden til de høje råb, skyldes at deres holdkammerater tog deres vind i en start.

-Ja, vi råbte da lige lidt, siger en smilende kronprins Frederik, der i en rød polo, styrede Dragen til en andenplads i den sejlads, trods en dårlig start, i feltet på kun seks både, hvor Kongelig Dansk Yacht Klub slog  Le Cercle de la Voile d’Arcachon i en af sejladserne i den 26 år gamle sejlads Prince Henrik Silver Trophy.

Et stævne, som Prins Henrik i år ønskede skulle sejles i Marselisborg, ifølge vores kilder på havnen i Marselisborg. 

Holdsejladsen har også deltagelse af Royal Hong Kong Yacht Club og Royal Yacht Squadron.

Se galleri fra stævnet

Sejladsen slutter i morgen onsdag med guld og sølvfinale og lige nu ser det ud til at er det er danske KDY, der skal møde Royal Yacht Squadron, der råder over den dobbelte OL-guldvinder fra 1976 og 1980, Poul Richard Høj Jensen.

Begge klubber har lige mange point efter mandagens syv sejladser, hvor seks både sejler ad gange, tre både fra hver klub.

Kronprinsen og gasterne Anders Myralf og Jesper Riise er gået over mållinjen og stemningen er høj. Holdet havde nemlig lavet flere topplaceringer i mandagens sejladser. 

Kronprinsen: Det handler om holdet

- Men det handler ikke om at vi vinder, men om holdet vinder, du skal kunne tælle ti, dem der har ti point eller derunder har vundet klubdysten og der bliver virkelig sejlet på hinanden, det er et godt løb, siger den royale sejler, mens holdet sejler ind i havnen. En af dommerne på vandet råber, om holdet vil have et slæb helt ind til Marselisborg Sejlklub.

- Nej, I gav os en straf, råber Anders Myralf, tidligere OL-landstræner i sjov, og besætningen griner. Kronprinsens hold havde nemlig sejlet aggressivt i en sejlads og fik en straf af dommerne, for en såkaldt styrbord-bagbord situation.

Bagved ligger en VIP-båd fra Tuborg Havn i Hellerup til 25 mio. kroner, man tager virkelig VIP-båden alvorlig.

Længere ude for banen er prins Henrik placeret i et af kongeskibets skibe. Han sidder med en kikkert og følger sin søn.

I går fik den nu 80-årige prins Henrik ikke sejlet, men det kan sagtens komme på tale, man skifter nemlig mellem sejladserne, der foregår i den 600.000 kroner dyre Drage, der kom til verden i 1928, designet af en norsk bådkonstruktør, Johan Anker. En båd, der var olympisk indtil 1972.

Kun en irriterende journalist på kajen

Helt som kronprins Frederik ønsker det, er han bare en af sejlerne, da han kommer i havn. Der er godt nok rød løber på havnen, men ingen tilskuere, da han ankommer.

Det er ellers set masser af gange, at både journalister, tilskuere og fotografer følger ham i blandt andet Hornbæk, hvor han i år blev nummer fem til DM i klassen.

Og efter sejladsen er der kun en journalist, der dækker for Aarhus Stiftstidendes/BådNyt ogminbaad.dk. Og får et kort, høfligt interview med den royale sejler, der er kendt for at styre den 1,8 tons tunge Drage præcist i bølgerne, så den ikke går i stå.

- Det er sjovt, ellers ville jeg ikke være her. Her er sejlere fra fire klubber og man møder nye sejlere, man får talt med, siger han blandt andet og forlader havnen, mens de øvrige danskere holder møde og strategi, før der er middag på Kongeskibet for sejlere og officials.

Peter Warrer fra Aarhus, far til den kendte OL-guldvinder Jonas Warrer, fortæller at stævnet er super sjovt.

- Og kronprinsen går virkelig op i det, og han oplever nye situationer på banen, siger Peter Warrer, der er mangeårig skrap Drage-sejler.

Indtil videre kører stævnet efter planen og selvom det ikke er et internationalt mesterskab, så er gør arrangørerne Marselisborg Sejlklub, Sailing Aarhus og Aarhus Kommune op om stævnet. Og flere af byens sponsorer har valgt at støtte stævnet.

- De kongelige har da heller ikke sejlet i byen siden 2008, så vi er meget glade for at de har valgt Aarhusbugten, som sted at sejle, siger direktør i Saling Aarhus, Thomas Capitani, der er kendt for at hive de bedste stævner hjem til Aarhus, blandt andet VM i 2018 for samtlige OL-klasser.

content-loader
content-loader
content-loader