Gå til hoved-indhold
Det tyske forlag må ikke længere distribuere søkortene i Danmark, og kortene skal destrueres.Udstyr
Det tyske forlag må ikke længere distribuere søkortene i Danmark, og kortene skal destrueres.

Tysk forlag dømt for at kopiere danske søkort

Det tyske forlag Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbH er blevet dømt til at betale 1 mio. kr i for uretmæssig kopiering af danske data til søkort.

Af katrine bertelsen |

Det var Geodatastyrelsen under Miljøministeriet, der havde sagsøgt det tyske forlag, Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbH (NV), for at kopiere oplysninger fra deres søkort.

Sagen drejede sig om, hvorledes Geodatastyrelsens søkort er beskyttede af ophavsretten, og hvorvidt NVs distribution af søkort over danske farvande krænkede ophavsretten.

Penge i klemme

Geodatastyrelsen tjener nemlig penge på deres søkort og data, og alle der ønsker at bruge de danske informationer i deres egne publikationer skal betale royalties til Geodatastyrelsen. De vil have 40% i royalties for data brugt i de elektroniske kort og 10% for dem på papir.

De penge havde det tyske forlag ikke betalt, da de ikke mente at de havde krænket den danske ophavsret.

Imidlertid havde den danske Højesteret en anden mening, og NV tabte sagen i Højesteret, og blev idømt 1 mio. kr i tilbagebetaling til Geodatastyrelsen samt GSTs sagsomkostninger, der beløb sig til ca. 360.000 kr.

Søkort med ophavsret

I dommen fra Højesteret står der:

”Bevisførelsen har godtgjort, at Nautische Veröffentlichung Verlagsgesellschaft mbH (i det følgende NV) ved sin produktion af søkort over danske farvande har efterlignet Geodatastyrelsens sø-kort, og at selskabets salg i Danmark af de søkort, sagen vedrører, udgør en krænkelse af Geodatastyrelsens rettigheder.”

Derfor må NV ikke længere distribuere søkortene i Danmark, og kortene skal destrueres.

Det koster sejlerne dyrt

Da Geodatastyrelsen 1. januar lagde alle geografiske kort og data ud til fri afbenyttelse på kortforsyningen.dk fulgte søkortene ikke med. Det betyder at danske sejlere og andre, der sejler i danske farvande, stadig må betale en hel del mere for søkort, på papir eller elektroniske, end vores skandinaviske naboer.

Om det tyske forlag i fremtiden vil vælge at betale royalties til Geodatastyrelsen eller helt trække kortene fra markedet vides ikke.

Geodatastyrelsen er officiel dansk producent af søkort over farvandene omkring Danmark, Færøerne og Grønland.

Dommen findes her på Højesterets hjemmeside (PDF).

content-loader
content-loader
content-loader