Gå til hoved-indhold
Oplysninger om havneforhold kommer bagerst i køen. Billede fra www.havnelods.dkHavne
Oplysninger om havneforhold kommer bagerst i køen. Billede fra www.havnelods.dk

Havnelodsen er ikke opdateret

Havnelodser på både net og søkort er ikke opdateret. Det skyldes til dels nedskæringer i Geodatastyrelsen, men også manglende indberetninger fra havnene.

Af katrine bertelsen |

En af vores læsere er ved at planlægge sin sommertur, og har fundet flere fejl på havnelodsen på nettet.

Han skriver:
- Jeg er ved at planlægge sommerturen 2014, men: Når jeg roder rundt i søkort og havnelodser på nettet, så er det tydeligt, at meget er uopdateret.

- Selv på Geodatastyrelsens (tidligere Kort og Matrikelstyrelsen) havnelods er der grove fejl. F.eks.: Jeg bor et par hundrede meter fra Fredericia Lystbådehavn. Den blev bygget helt om for to år siden, men det fremgår ikke af den danske havnelods. Der står også, at den bredeste båd, der kan anløbe havnen er 5,0 m, men både min båd på 6,53 og en anden katamaran på otte meters bredde ligger der lige nu...

- Middelfart Marina, som vi ligger i om sommeren, annoncerer selv med at ha’ en ledig plads på 7,20 ms bredde, men i havnelodsen står der 5 m som maximum for at anløbe havnen. (Lige siden havnens bygning i 1978 har der være brede pladser - op til otte meter langs med molen.

- Hvem har ansvaret for at informere og opdatere? Og hvad skal der til for at det kommer til at fungere? Når det ikke er opdateret hos Geodatastyrelsen, bliver det nok heller ikke ret mange andre steder, spørger minbaad.dks læser.

Beskåret budget

Til det svarer funktionsleder, Ajourføring - Hav og Land, Jes Carstens fra Geodatastyrelsen, at det til dels skyldes at de har fået deres budget beskåret, så der ikke er penge til aktivt at opsøge havnene, og få de korrekte angivelser og tal.

- Hvis en havn bliver ombygget eller udvidet, er det op til entreprenøren og havnen, at sørge for, at vi får de korrekte tal. Men virkeligheden er, at de ikke altid sender de nye tal, eller også, at de sender så detaljerede tegninger af projektet, at vi skal bruge mange medarbejdere og tid på at trække oplysningerne ud.

- Vi har ikke medarbejdere nok til være proaktive, og komme ud i havnene som før, siger Jes Carstens, der pointerer, at vigtige oplysninger som hav- og havnedybder og besejlingsforhold er korrekte, men med et beskåret budget, kommer det mindre vigtige, som f.eks. bredder på havnepladser, bag i køen.

Vi har sendt læserens oplysninger videre til Geodatastyrelsen, der har opdateret oplysningerne.

www.havnelods.dk er fotoet af Fredericia Havn helt nyt, og opdateret.

content-loader
content-loader
content-loader