Gå til hoved-indhold
Batteriets værste fjender er varme og fugt.Udstyr
Batteriets værste fjender er varme og fugt.

Pas på batteriet

De fleste bærbare enheder som VHF-radioer og mobiltelefoner har et genopladeligt Lithium-Ion batteri. Læs her, hvordan dine batterier får et godt og langt liv.

Af katrine bertelsen |

I ”gamle” dage (før 2005) skulle genopladelige batterier lades helt op, og helt aflades en gang imellem. Det kan du godt glemme alt om.

Rådene passer slet ikke til de nye Lithium-Ion batterier, hvor den behandling nedsætter batteriets levetid betragteligt.

Døden for Lithium-Ion batterier

De gamle regler om at oplade sit batteri i 24 timer, og lade det aflade helt, passer til en helt anden type batterier, end dem vi har i dag. De gamle nikkel-cadmium-batterier skulle have den behandling, men er døden for et nymodens genopladeligt Lithium-Ion batteri.

Pas på fugt og varme

Per Jørgensen Møller, der er civilingeniør og batteriekspert med en fortid i Nokia fortæller, at Lithium-Ion batterier har bedst af at være opladet mellem 50-75% hele tiden. Det gælder både for mobiltelefoner, bærbare VHF-radioer og bærbare computere etc. Det vil sige, at batteriet sagtens kan tåle at blive ”sjatladet”. De kan faktisk godt lide det !

Batteriets værste fjende er varme. Lithium-Ion batterier kan godt tåle høj varme, men det forkorter batteriets levetid. Producenterne oplyser ofte, at batteriet kan tåle op 55° C. Ja, de kan godt tåle det, men temperaturer på over 40° C bør undgås, ligesom radioen ikke bør ligge i direkte sol. Pas også på ladestationer, hvor enheden står og bliver meget varm. Tag hellere batteriet ud, og oplad det for sig, hvis det kan lade sig gøre.

Fugt forkorter også levetiden på batteriet. På marine enheder, der er vandtætte, er batteriet forseglet, så her betyder det ikke så meget. Men har du mobiltelefonen eller den bærbare med på vandet, skal du passe på fugt. Også det nedsætter batteriets levetid.

content-loader
content-loader
content-loader