Gå til hoved-indhold
Liget her, har kendt bedre dage! Foto: Jan B. Hansen/Quantum SailsUdstyr
Liget her, har kendt bedre dage! Foto: Jan B. Hansen/Quantum Sails

Hvor længe holder et tursejl?

Et sejl holder ikke evigt. Men hvor længe kan det egentlig holde? Læs Jan B. Hansen fra Quantum Sails give et bud på det, og hvordan du kan forlænge sejlets levetid.

Af katrine bertelsen |

Jan B. Hansen fra Quantum Sails skriver:

Hvor længe kan et tursejl holde? Det svar enhver tursejler ønsker at høre om sit sejl er: "for altid". Eller i det mindste i rigtig, rigtig lang tid. Svaret er ikke så enkelt, da det afhænger af flere faktorer.

UV-stråler

Som et stykke trekantet dug kan sejlet holde i overraskende lang tid. Men strukturelt set vil sejlene langsomt ødelægges og miste styrke, efterhånden som dug og syninger nedbrydes af slid og solens UV-stråler.

En anden del af svaret har med sejlets facon og dermed ydeevne at gøre. Sejl som bliver belastet hårdt, vil strække sig permanent og dermed miste den oprindeligt designede facon (rund indgang og fladt/lige agterlig).

Tabet af den oprindelige facon vil koste på flere områder. Det første vi må se på er sejlets strukturelle holdbarhed. Der ikke meget ved at have et sejl med den perfekte facon, hvis det falder fra hinanden ved brug. Nedbrydningen er afhængig af, i hvor lang tid og hvor kraftig UV-stråling sejlet eksponeres for.

Flænger i sejlet

UV stråling får gradvis vævede Dacronsejl til at miste rivstyrke. Hvis du kan tage en lille flænge i dit sejl og let forlænge den, så er det normalt slut med det sejl. Man kan selvfølgelig reparere sejlet med en lap eller forstærkning, men sejlet vil bare flænge et andet sted eller lige ved siden af lappen.

Syninger og vindpres

Syningerne kan kontrolleres ved at køre en fingernegl henover dem. Brister trådene, så er det tid til at få sejlet syet efter. Det er ikke unormalt at syninger slides før sejldugen er nedbrudt. Derfor er det vigtigt at du gennemgår dine syninger jævnligt.

Andre faktorer som kan slide på sejlet er hvor meget vind det bruges i, hvor meget det for lov at blafre, slitage mod riggen og anden mishandling, som et sejl udsættes for.

Hvor mange timer bruges sejlet?

En god måde at få en ide om sejlets strukturelle levetid er, hvor mange timer det bruges. Et godt sejl som bliver behandlet ordenligt og vedligeholdt jævnligt, vil kunne holde 3500-4000 timer.

En typisk weekendsejler som bruger sin båd 2 weekender om måneden og et i par ugers sommerferie vil ende op med omkring 240 timer årligt, det er lig med ca. 16 års levetid.

I den anden ende af skalaen kan vi tage en sejler som bor om bord på sin båd i Caribien og sejler meget. Han vil måske bruge sejlene 12 timer om dagen, 12 dagen om måneden, året rundt lig med omkring 1728 timer brug. Disse sejl skal erstattes efter ca. 2,5 år.

Prøv at lave beregningen for dit eget sejladsmønster, så får du en ide om, hvor længe dine sejl holder.

Sejlet mister faconen

Anden del af svaret har med levetiden på faconen at gøre. Det er lidt mere diffust at svare på, fordi det ikke ses så nemt som slidte syninger og nedbrudt dug. Faconen ændres langsomt ved hver eneste times brug. Agterliget bliver rundere i profilen og sejlet bliver dybere og dybere. Resultatet af den ringere sejlprofil kommer langsomt snigende og stjæler umærkeligt af farten lidt efter lidt.

Mere krængning, mere rorpres

Man kan selvfølgelig mene, at det er af mindre betydning for en tursejler, hvor hurtigt båden sejler. Men når sejlprofilen ikke er optimal, mister du ikke kun fart. Rorpresset øges, krængningen bliver større og lidt af sejlglæden forsvinder. Dybe sejl kan til nød gå an i let luft, men ved tiltagende vindstyrke bliver det mere kritisk og irriterende

Vi kommer alle til at gå bidevind nu og da, og en af glæderne ved at have en god og ordentlig turbåd, er evnen til at kunne sejle bidevind med en fornuftig fart og kontrol over krængningen. Hvis du beslutter at skifte sejl, vil du blive glædeligt overrasket over den forandring der sker med båden. Krængningen forsvinder, den bliver let på roret, og at gå bidevind i frisk vind bliver igen en fornøjelse.

Sådan forlænger du dine sejls levetid

  • Beskyt sejlene mod UV stråling når du ikke sejler. Brug bompresenning og forsejlspose.
  • Undgå at sejlene blafrer.
  • Når du går for motor, så bjærg sejlene – medmindre vinden kan fylde dem.
  • Lad aldrig et overlappende forsejl bakke mod sallingen i vendingerne.
  • Brug den korrekte faldspænding. Husk, at den ændrer sig med vindstyrken. Sæt faldet så hårdt at det lige præcis fjerner horisontale folder ved forliget. Husk, at slække faldet igen når vinden løjer.
  • Beskyt mod slitage. Især ved salingen, men også ved prædikestol, motorlanterne mm.
  • Rig dine sejl af båden, når de ikke skal bruges i lang tid.
  • Skyl sejlene med ferskvand et par gange i løbet af sæsonen. Få dem gået efter jævnligt hos din sejlmager. En professionel vask tilrådes også hvert 3-4 år.
  • Når sejlene stuves af vejen for vinteren, skal de være tørre og opbevares tørt. Kulde tager de ikke skade af.
  • Sørg for at evt. rulleforsejl er sikret forsvarligt når du går fra båden.
  • Få evt. coatet dine sejl, allerede helt fra nye. Det forlænger levetiden og gør dem smudsafvisende.
content-loader
content-loader
content-loader