Gå til hoved-indhold
VX ONE-klassen er stor i USA, Australien og New Zealand. Foto: ozarkyachtclub.comKapsejlads
VX ONE-klassen er stor i USA, Australien og New Zealand. Foto: ozarkyachtclub.com
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

DH kan ikke håndtere sportsbåde

For et lille år siden skrev vi om VX ONE, en 19-fods sportsbåd på bare 224 kg. Den har endnu ikke fået et DH-mål, men har fået dansk forhandler.

Af katrine bertelsen |

Den hurtige sportsbåd VX ONE vandt i 2012-Sailing Worlds "Boat of the Year" og "Best One Design".

VX ONE er en højtydende 19 fods sportsbåd, med køl, rulleforstag og selvvendende fok, men med skiff-lignende egenskaber. På en god dag er der målt hastigheder på over 24 knob. Klassen vokser hurtigt i Nordamerika, Europa, Australien og New Zealand, og båden har potentiale til en betydelig international vækst.

Båden har nu fået dansk distributør, DinghyShop i Greve, men kan ikke få et DH-mål, da den er for let.

Hvordan kommer vi med?

Udfordringen for klassen ligger i, at VX ONE ikke har noget forum at sejle i, før der er nok til et klassebådsfelt. Det skyldes, at DH målereglen på nogle områder ikke kan håndtere udviklingen af nye lette både. Der er i DH fortsat et krav om at sejlbåde under DH skal veje minimum 300 kg, hvilket VX ONE grundet moderne byggeteknik ikke kan opfylde.

Jørgen Kjær Fransen fra Dansk Sportsbåds klub fortæller til minbaad.dk, at Dansk Sejlunion ikke er interesseret i at få sportsbådene under DH.

- De vil hellere have rene klassebådsstævner i sportsbåde, så det gør, at de mange forskellige sportsbåde herhjemme aldrig kommer på vandet, da de ikke er nok til et klassebådsfelt, men kan heller ikke måles ind til DH. Vi er med andre ord grounded, konstaterer han.

Andre steder i verden sejler f.eks VX ONE mod mange andre sportsbåde under SMS (Sportsboat Measurement System), som er et målesystem australierne har opfundet.

- Det er ærgerligt, at DH ikke kan håndtere sportsbådene, for på den måde kommer der aldrig gang i udviklingen herhjemme. Og de få både der er, står og rådner op under en presenning, slutter Jørgen Kjær Frandsen, der håber, at SMS-målereglen snart vinder indpas i Danmark.

Følg med i udviklingen på sportsbåds-området, på Dansk Sportsbåds Klub facebook-side.

Læs mere om VX ONE på Dinghyshops hjemmeside

content-loader
content-loader
content-loader