Sejlklubber i Kerteminde og Faaborg overvejer køb af J/70ere - men de er dyre
To J/70ere er det bedste, hvis en sejlklub skal have fuldt udbytte af træningen. Javel, det er så lige 700.000 kroner. Formand for Faaborg Sejlklub håber sponsorer eller fonde hjælper.
46-årige Kim Haugaard, der er smed til hver dag, er blevet helt grebet af at sejle i den nye sejlsportsliga og i Sailing Champions League, hvor der sejles i den nye, lette amerikanske J/70er på en lille femten minutters bane.
- Det var svært at sejle i Københavns Havn, især da det begyndte at styrtregne på sidstedagen, så kunne vi ikke se vindspringene på vandoverfladen. Vi havde håbet på at slutte i top 5 efter vi lavede tre førstepladser i træk, men vi har ikke trænet særligt meget i J/70eren, forklarer Kim Haugaard, der mener at J/70eren til 350.000 kroner, er en bådtype for alle aldersklasser.
-Det er en fed båd til dens formål, hvor man sejler helt tæt på land. Og båden har et søgelænder, så man kan ikke hænge ud over båden, kun to af gasterne kan sætte deres ben ud over kanten. Båden er livlig at sejle men også stabil, så den kan bruge til skolebåd, men også liga-sejlads. Jeg håber at Kerteminde Sejlklub investerer i to J/70ere. Det tales der i hvert fald om, siger Kim Haugaard, der også finder formatet til Sejlsportsligaen spændende.
- Vi sejler på korte op-ned-baner med seks både på banen samtidig. Det er meget intens sejlads med mange situationer, siger Kim Haugaard, hvis gaster i Sailing Champions League var Jørgen Mohr Ernst, Thomas Møhl og Yann Le Helleix.
Faaborg overvejer J/70ere
I Faaborg Sejlklub overvejer man også køb af to J/70ere. Dansk Sejlunion gør det nemlig let at finansiere betalingen, alt efter hvor meget en sejlklub smider i udbetaling, men for 5.000 kroner kommer man langt om måneden for at finansiere en båd. Formand for Faaborg Sejlklubs 455 medlemmer, Jakob Frost, håber at skaffe penge til to nye J/70ere, men det er en stor investering.
- Nu har vi været med i Sejlsportsligaen i et år og det har været en samlende faktor for vores sejlklub og det har fået nogle af de dygtige sejlere tilbage til vores klub. Vi har den tidligere landsholds-sejler i Optimistjolle, Max Rohde, som skipper og med gasterne tog de en syvendeplads. Vi overvejer derfor nu, at anskaffe os to J/70ere og er ude og søge sponsorater og fondsmidler. Bådene kan også bruges af skoler og af mange type sejlere. Vi håber også på at kunne holde et liga-stævne i Faaborg, siger Jakob Frost, der med sin klub fejrer 100 år i år.
- Vi tror på at Sejlsportsligaen kan sælge sejlsporten i vores område og samtidig er det sjovt at dyste mod sejlklubberne i Faaborg, Middelfart og Kerteminde, der har samme rekrutteringsgrundlag af sejlere, modsat i Hellerup Sejlklub, der råder over langt flere topsejlere end os, siger Jakob Frost til minbaad.dk.
Dansk Sejlunion:15 sejlklubber overvejer køb
Peter Wolsing, der er projektleder for Sejlsportsligaen, der har fået et ukendt millionbeløb i støtte fra hovedsponsoren Atea, ser frem til den næste sæson. For indtil videre har der stort set kun været opbakning, dog ikke fra de helt små sejlklubber, der ikke har råd til at smide 10.000 kroner for at melde sig til Sejlsportsligaen.
- Der har ikke været et eneste menneske, der ikke synes at den nye sejlsportsliga har været fantastisk. Næsten alle sejlklubber vil gerne være med. I Tyskland er ligaen også en stor succes, hvor næsten 100 sejlklubber er med og der er solgt 75 J/70ere. Herhjemme planlægger vi også en anden division.
10-15 sejlklubber overvejer at købe J/70ere og 90 procent af alle liga-sejlklubberne taler om at købe J/70ere til at træne og sejle i. Bådene er velegnet som sponsorbåde, så man på den måde kan få dækket nogle af udgifterne ind. Men sejlsport er dyrt, det er en grejsport, forklarer Peter Wolsing.
Vinderne af kvalifikationen, Skærbæk Bådelaug, har slet ikke råd til en J/70er. De mener derfor at Dansk Sejlunion skal leje J/70erne ud til sejlklubber, der er aktive en Sejlportsligaen, hvor en 2. division er på trapperne. Foto: Flemming Ø. Pedersen/Dansk Sejlunion.