Gå til hoved-indhold
Sejlklubber
Sejlsportsligaen er bl.a. et forsøg på at nå flere unge sejlere. Foto: Arkivfoto

Medlemsfald i DS foreløbigt stoppet

Dansk Sejlunions officielle medlemstal for 2014 viser et beskedent plus på 162 aktive i forhold til året før.

Af Sara Sulkjær |

Flere års fald i Dansk Sejlunions medlemstal er foreløbigt bremset op. En ny opgørelse fra Danmarks Idrætsforbund viser et tal på 52.388 medlemmer i 2014 – mod 52.226 året før.

Det beskedne plus på 162 medlemmer svarer til mindre end ét medlem pr. sejlklub, så reelt er der tale om status quo.

- Efter fem år med tilbagegang er det en velkommen konstatering, at danske sejlklubber ikke har mistet medlemmer i 2014. Det er for tidligt at tale om vækst, men sammenlignet med de senere års tendens er det en positiv nyhed, siger Hans Natorp, formand i Dansk Sejlunion.

Fald i ungegruppen
Opdelt i alderskategorier viser de nye medlemstal, at der stadig er rigeligt med udfordringer at tage fat på for sejlsporten. Både aldersgruppen 13-18 år (-229) og 19-24 år (-241) har tilbagegang. Netop her ligger en væsentlig målgruppe for Sejlsportsligaen, der fra 2015 udvider med en 2. division og dermed i alt 36 aktive ligaklubber.

For den yngste aldersgruppe op til 12 år viser 2014-tallene et plus på 190 medlemmer i forhold til året før. Tallet har været stort set konstant siden 2006 på trods af det ellers markante fald i de samlede medlemstal.

+60 bag fremgang 
Det er aldersgruppen af +60 årige, der trækker medlemstallet op med et plus på 1225 medlemmer. Det store aldersinterval af 25-59-årige har i gennemsnit mistet 2.500 medlemmer de seneste fire år. Her er det værd at notere et mere beskedent fald på 783 medlemmer det seneste år.     

- Dansk Sejlunion holder status quo i forhold til 2013, men der er stadig klubber, som har tilbagegang. Ligesom der også er klubber med fremgang – ikke mindst fordi de har en klar profil omkring klubbens aktiviteter, uanset om det er tur- og friluftoplevelser, ungdomsarbejde, surf eller Sejlsportsliga,” siger Natorp.

Sportsbådsmiljøer
- Sammen med klubberne skal vi fortsætte indsatsen med at skabe attraktive tilbud, der kan appellere til ikke mindst de unge sejlere og til voksne i +25 gruppen. Sportsbådsmiljøer er en af vejene, og her er det opmuntrende at se, hvordan stadig flere klubber tænker i sportsbåde og i de muligheder, der knytter sig til ligasejlads, siger formanden og fortsætter:

- Vi skal også fokusere på nogle af de nye tiltag og ejerformer, der kan appellere til nutidens unge familier i relation til tursejlads og friluftsliv på vandet.

Dansk Sejlunion tilbage i top-ti
En intern uenighed har ført til, at Dansk Skytte Union har sagt farvel til flugtskytterne – og dermed mange tusinde medlemmer – hvilket bringer Dansk Sejlunion tilbage på top-ti over de største specialforbund i Danmark.

Blandt de ti største forbund har især gymnastik og svømning fremgang. Også fodbold har et pænt plus. Seks forbund har tilbagegang – især badminton og arbejderidrætten. Dansk Sejlunion er det eneste forbund med et udsving på under 1000 medlemmer. 

Kilde: Dansk Sejlunion

content-loader
content-loader
content-loader