Gå til hoved-indhold
Test
Danmarks både hurtigste og mindste færge har en topfart på hele 41 knob. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

DK’s hurtigste færge: 41 knob i Det Sydfynske Øhav

Personer, der skal til og fra Birkholm, bliver sejlet med den både mindste og hurtigste passagerfærge i Danmark.

Af Søren Stidsholt Nielsen |

MolsLiniens nye vandjet-katamaraner ville få Birkholm-bådens hækspejl at se, hvis de ellers kunne sejle om kap i Mørkedybet.

Fakta er, at når Birkholmbådens reder og faste skipper Jan Fabricius, Marstal, lægger håndtagene helt i bund, står loggen på 41 knob. Det er 75 km/t - eller næsten fire gange så hurtigt som normal fart på fx. Ærøs tvillingfærger. 

Overfart på otte minutter
- Det er nu ikke så tit, vi sejler så stærkt, fortæller Jan Fabricius, mens vi med omkring en snes knob går sydøst ned ad Mørkedybet mod Marstal.

- Vi brugte alle kræfterne, da vi havde et hjertetilfælde på Birkholm. Den overfart tog otte minutter, siger Jan Fabricius til fyens.dk.

Birkholmbåden er en 33 fods finskbygget Targa med  to gange 350 heste under dørken agterude. En båd, som er leveret af Reese Marin i Aabenraa.

Den kan medtage omkring en halv snes passager på den omkring tyve minutter lange overfart til Marstal.

God båd til formålet
Fyens.dk sejlede med Birkholmbåden en af påskedagene. Med vind i håret og siddende på bænkene ved stævnen nød to børnefamilier fra Sjælland en både hurtig og herlig sejlads.

- Jeg har jo lavet meget til søs, men hygger mig fint med det her, fastslår Jan Fabricius, der også er reder og konsulent i sit eget SeaConsult i Marstal.

- Det er en god båd til formålet, den bedste øen har haft. Den går også godt i is, når det skal være, siger Jan Fabricius.

Samarbejde med andre øer
Skal der mere gods til øen, end Birkholm-bådens lille agterdæk kan rumme - fx. en bil, olie eller byggematerialer - er hjælpen at hente på naboøen. 

Her sejler skipper Carsten Rasmussen på Hjortø-Svendborg. M/f Hjortøboen kan både anløbe Birkholm havn og rumme fx. en bil på sit agterdæk.

- Vi har et fint samarbejde her på småøerne, siger Jan Fabricius, inden han skal ud på dækket og gøre fast i Marstal. Birkholm-ekspressen er i havn.

Kilde: fyens.dk

Skipper på Birkholmfærgen Jan Fabricius. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

content-loader
content-loader
content-loader