Gå til hoved-indhold
Jena og Katja fra Hellerup tv. tog EM-sølv, mens søstrene Schütt fra Horsens, th., tog bronze ved EM i 49erFXKapsejlads
Jena og Katja fra Hellerup tv. tog EM-sølv, mens søstrene Schütt fra Horsens, th., tog bronze ved EM i 49erFX

EM i 49erFX: Jena og Katja sølv -bronze til Schütt-søstre

Medal race var rent væddeløb mellem Jena Mai Hansen/Katja Salskov-Iversen, Maiken og Anne-Julie Foght Schütt og italienerne Conti og Clapcich, der kom først. Se relive.

Af Troels Lykke |

Med fire både – heraf to danske – næsten side om side før Medal Race var der garanti for spænding, da de ti finalebesætninger ved EM i 49erFX blev skudt af sted til den afsluttende sejlads med dobbelte point på højkant.

Hvor alle øvrige sejladser har været afviklet i de store atlanterhavsbølger uden for Porto i Portugal, så var Medal Race rykket ind i en tilskuervenlig havnekulisse ved Douro-flodens udløb.    

Finalen udviklede sig hurtigt til et intenst drama med konstant skiftende føringer, og hvor de tre medaljer hele tiden skiftede hænder – alt efter hvor på banen vinden gav tryk i sejlene.

Længe så det ud til, at blot en enkelt medalje ville blive rødhvid, men det ændrede sig før den sidste af de tre omgange, hvor den hidtil førende hollandske båd faldt tilbage, skriver Dansk Sejlunion til pressen.

Rent væddeløb mellem tre både
Sidste omgang blev dermed et rent væddeløb mellem Jena Mai Hansen/Katja Salskov-Iversen, Maiken og Anne-Julie Foght Schütt og italienerne Conti og Clapcich. Først i mål af de tre ville tage guldet.

Og det blev italiernerne, der fik bådspidsen først over stregen, få sekunder før Jena og Katja, som igen var få sekunder foran søstrene Schütt. Utvivlsomt den hidtil tætteste mesterskabsafgørelse i de tre år, 49erFX-klassen har eksisteret.

”Vi er helt vildt glade. Det er en stor forløsning for os at bryde vores onde cirkel af fjerdepladser,” sagde sølvvinder Jena Mai Hansen, der sammen med Katja Salskov-Iversen er blevet nummer fire ved EM i både 2013 og 2014.

Kaotisk Medal Race
”Det var et kaotisk Medal Race. Vi vinder faktisk starten, men det var ligegyldigt, for vinden døde hele tiden. Til allersidst før målstregen lå vi helt lige med italienerne, og det var det fifty-fifty, hvem der først ville få det afgørende tryk. Det blev så dem. Men det var en fed oplevelse at sejle inde i havnen med masser af tilskuere,” sagde Jena Mai Hansen.  

Der var også stor glæde i den danske bronzebåd.

”Vi er superglade. Jeg har sejlet OL-klasser i 12 år, og det er min første medalje ved et mesterskab. Finalesejladsen var noget af det vildeste, jeg har prøvet. Vi sejlede i alt fra 0 m/s til 10 m/s vind, og vinden drejede op til 90 grader. Hele tiden blev der byttet om på føringerne. Jeg synes, det var lige på grænsen af at være sportsligt forsvarligt, og det var sygt nervepirrende til sidst, men heldigvis kom hollænderne ikke tilbage i medaljerne,” sagde Maiken Foght Schütt, der før 49erFX-karrieren sejlede Laser Radial i en årrække.

Femteplads til de forsvarende mestre
Medal Race havde en tysk og en new zealandsk båd på de to første pladser. Herefter kom de italienske guldvindere på tredjepladsen - fulgt af de to danske både. Den tredje danske båd med de to seneste års europamestre, Ida Marie Baad og Marie Thusgaard, blev nummer syv i Medal Race og sluttede på en samlet femteplads.

Baad og Thusgaard repræsenterer Danmark, når der i august sejles For-OL på de olympiske baner i Rio. Årets VM sejles i november i Argentina. Stævnet er det første af tre, der afgør, hvem af de tre danske verdensklasse 49erFX'er, der får den enlige billet til OL 2016.

Warrer og Thomsen på syvendeplads før afslutning
Søndag afgøres EM i mændenes 49er-klasse. Jonas Warrer og Anders Thomsen fik placeringer som 9, 1 og 17 i lørdagens tre sejladser. Samlet er de på en syvendeplads. 

 

<iframe allowfullscreen frameborder="0" src="https://www.youtube.com/embed/54Vg0lfsno8" height="423" width="610"></iframe>
content-loader
content-loader
content-loader