Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
SCA ligger her i læen af den norske VO 70er.
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Kirketerp på VO 70er slog SCA-kvinder i Fastnet

- Vi havde tætte dueller med SCA i Fastnet Race og slog dem på målstregen, siger Martin Kirketerp om den 603 sømil lange sejlads, hvor der undervejs var vindstille i 30 timer.

Af Troels Lykke |

Første flerskrogsbåd i mål var Spindrift. Og det var ikke i ny rekordtid, der var nemlig ikke meget vind at gøre godt med i den 603 sømil lange sejlads fra Cowes til Plymouth.

Første enkeltskroget båd var den brede, amerikanske 100 fods Comanche med ejer Jim Clark. Om bord var Volvo-stjernesejleren Ken Read.

Længere nede i feltet kom den norske VO 70er Camper, der sejles af Wolfpack Racing Team, i mål.

Om bord var Martin Kirketerp, der fungerede i sejladsen som crewboss, så der ikke kom skader på hverken båd eller mandskab.

- Vi slog kvinderne på SCA med ti sekunder på målstregen, fordi de ikke fik halet hjem i deres spiler efter en bomning, så vi kunne sejle hen over dem og vinde. Ellers havde vi skiftende føringer, en VO 70er (der måler mere, red.) går hurtigere på kryds og på halvvind, men ikke læns, hvor farten er mere ens, fortæller Martin Kirketerp.

30 sømil på 30 timer

Om sejladsen, hvor 400 både var tilmeldt, fortæller han videre til minbaad.dk:

- Det var en super fed sejlads, selvom vi lå næsten blikstille i 30 timer fra mandag morgen til tirsdag eftermiddag, vi sejlede 30 sømil på 30 timer, men så kom vinden på vej ud med Fastnet Rock med 15 til 18 knob og vi sejlede 14 knob og da vinden kom, sejlede vi igen fra SCA, der også havde mandlige proffer med som Magdal, Mason og Strømberg (fra Dongfeng, red.), siger Aarhus-sejleren.

Elektronisk måling på mast virkede ikke

Det norske hold havde dygtige sejlere med, men mange af dem havde ikke den store erfaring med VO 70ernes kræfter.

- Holdet var derfor uerfarne med sejlskift, så når vi gjorde det gik det langsommere end på SCA, der jo lige har sejlet Volvo Ocean Race, og vi lavede også færre skift, en et profhold ellers ville gøre det. Samtidig var elektronikken, der måler mastetrykket og bovspryd bl.a. gået, så vi vidste ikke med hvor mange tons vi skulle sejle altid, så jeg dobbelttjekkede masten nogle gange. Det var en god tur for mig fordi jeg også fik lært nogle tricks, siger Martin Kirketerp, der om få dage flyver til Mallorca for at sende TP52eren Platoon på et skib til Cascais i Portugal, hvor næste TP52-stævne sejles.

Resultatliste

603 sømil med start i Cowes og målgang i Plymouth.

Kirketerp lærte en del i sejladsen, selvom han var eneste prof om bord.

Comanche, 100 fods amerikaner, kom først i mål blandt kølbådene.

Det regnede undervejs i Sydengland, hvor der også var vindstille.

content-loader
content-loader
content-loader