Gå til hoved-indhold
Hård dag på Vesterhavet med vand på dækket. Foto: Bernt KruseTur
Hård dag på Vesterhavet med vand på dækket. Foto: Bernt Kruse

Vesterhavet kan være som en tur i vaskemaskinen

Smør en madpakke, husk VHF-en og sæt grænser for dig selv og båden. Sejler Bernt Kruse rådgiver om Vesterhavssejlads.

Af Sara Sulkjær |

- Det er lidt mere levende og er næsten som at være i en vaskemaskine eller rutsjebane nogle gange, fortæller Bernt Kruse, som har sejlet frem og tilbage på Vesterhavet i omegnen af 20 gange i sin 30-fods Albin Ballad. 

Sejleren fra Bork Havn, Ringkøbing Fjord, skynder sig dog at understrege, at Vesterhavet bestemt også kan vise sig fra sin bedre side med mild sø, høj sol og spiler-sejlads.  

Smør en mad inden afsejling  

Der er dog ingen garanti for dette, og derfor er det af stor betydning at forberede sig ordentligt, inden man sejler ud. 

- Det er vigtigt, at man kender båden godt og ved, at den er sødygtig og i god stand. Man skal have sejlerfaring, inden man kaster sig ud i det, forklarer Bernt Kruse til minbaad.dk. 

Samtidig er det vigtigt, at man har tjekket op på strøm- og vindforholdene, så man ikke pludselig bliver overrasket undervejs. Her nævner han specielt halvvind eller østenvind, hvor man sejler i læ af Jylland, som optimale forhold. 

Det er dog ikke kun vejrudsigten og strømforhold, der skal gås efter. Også oprydning og madpakkesmøring står på listen, inden fortøjningerne kan kastes. 

- Ting i båden skal ikke ligge hulter til bulter, så de ryger rundt under sejladsen. Smør også gerne en mad, som du kan tage op. Man kan godt blive lidt dårlig af at stå nede i kabyssen, råder Bernt Kruse. 

Sejler i højest 9 m/s

Er disse ting tjekket af ligger mulighederne til gengæld åbne – også selvom du er skipper på en mindre båd under de 30 fod. Her henviser Vesterhavs-sejlerne specielt til de mange mindre både, som igennem årene har sejlet jorden rundt uden problemer. 

Alligevel understreger han dog vigtigheden af at have respekt for havet, være forsigtig og sætte nogle grænser for sig selv, sin båd og sit mandskab:

- Blæser det 7-9 m/s på ren vestenvind, vil vi gerne gå ud. Som sejler vil man jo gerne have lidt vind, så der kommer fart i båden, men man skal også selv kunne stå distancen. Vi går efter de stille perioder med højtryk eller opholdet mellem høj- og lavtryk, fortæller Bernt Kruse og fortsætter:

- Det er vigtigt, man ved, hvor man vil hen og kan navigere og sejle efter kurs. Men kan man sejle på Vesterhavet, siger man jo, at man kan sejle alle steder, slutter sejleren. 

Læs Bernt Kruses syv råd til nye Vesterhavs-sejlere: 

1. Sejl med andre både, så I kan holde kontakt

2.  Giv besked til folk i land, så de ved, at du er afsted

3. Sejl ikke alene i båden

4. Hav en VHF-radio ombord, så du altid kan kalde op og tag gerne et kursus i dette

5. Tag duelighedsbevis, så du har kendskab til regler og sikkerhed til søs  

6. Sørg altid for, at din båd er i ordentlig stand

7. Tænk igennem, hvad der kan ske på havet og forbered dig på dette 

Se billeder fra Bernt Kruses Vesterhavsture herunder:

Bernt Kruse ved roret med god fart i båden over Nissum Bredning. Foto: Privatfoto

Billede fra nordbøjen med Skagen på styrbord side. Foto: Bernt Kruse

Kurs nord med Jylland om styrbord. Foto: Bernt Kruse

Spilersejlads på Vesterhavet. Foto: Bernt Kruse

Den 30 fod lange Albin Ballad. Foto: Bernt Kruse

content-loader
content-loader
content-loader