Gå til hoved-indhold
Jens Als om bord på Oceans of Hope. Besætningen var gået under dæk, så Jens sejler den 67 fod lange båd singlehand. Foto: Oceans of HopeKapsejlads
Jens Als om bord på Oceans of Hope. Besætningen var gået under dæk, så Jens sejler den 67 fod lange båd singlehand. Foto: Oceans of Hope

Efterlysning: Jens Als søger båd til Danmark Rundt Singlehand

Solosejler Jens Als er en af de over 20 sejlere, der er inviteret med til Danmarks nye singlehand-udfordring, Danmark Rundt Singlehand. Men han mangler en båd.

Af katrine bertelsen |

Jens Als Andersen, er en af de over 20 sejlere som er inviteret med til den nyskabende 1. udgave af Danmark Rundt Singlehand – 646 sømil fra Skovshoved til Skagen via Lillebælt, syd om Gedser, rundt om Bornholm og tilbage igen i etaper. Sejladsen starter fra Skovshoved d. 1. juli og slutter – samme sted – d. 9. juli 2016.

Danmark Rundt Singlehand, arrangeres af KDY og Skandinavisk Singlehandsejlerforening, og er en sejlads, der forbinder det krævende med det sikre, i den måde ruten og de fastlagte stop er tilrettelagt – med obligatoriske otte timers stop for hver af de 6 etaper. Sikkerhed og ansvarlighed er vigtigt, både for sejlerne og arrangørerne.

Men Jens mangler en båd for at deltage!

– Jeg er netop kommet hjem fra den fantastiske tur rundt om jorden med Oceans of Hope (en Challenge 67 sejlbåd), og har ikke en båd til Danmark Rundt. Derfor har jeg brug for hjælp fra en bådejer med en sødygtig båd, der vil være med.

– Din båd og dig kan blive del af denne historiske sejlads, hvis du stiller din båd til rådighed for mig og selv deltager som ”shorecrew”. På den måde kan du selv deltage i sejladsen – fra land – og din båd kan deltage i selve sejladsen” opfordrer Jens Als.

Jens Als Andersen er en af de mest erfarne langturs solosejlere vi har herhjemme, og har blandt meget andet tre gange sejlet Singlehanded Transatlantic Race. Jens er netop kommet hjem fra Oceans of Hope’s, jorden rundt-sejlads, med en besætning af mennesker med sclerose. Turen varede halvandet år, og Jens Als var medarrangør og med på halvdelen af turen, som skipper en del af tiden.

Båden

Danmark Rundt Singlehand er inddelt i tre bådklasser: Small, Medium og Large, som igen er delt efter DH-tal, men som er ca. 25-30 fod, 30-35 og 35-40 fod. Der er præmier båd mod båd i klasserne, såvel som efter DH.

Bådtyper, der kan godkendes er ”sødygtige kølbåde” – de mere detaljerede krav fremgår af Notice of Race. Men de fleste veludrustede tur- eller kapsejladsbåde, kan opfylde Jens Als ønske eller nemt kunne komme til det.

Det haster lidt ...

Hvordan en låneaftale kan sættes sammen har Jens Als tænkt lidt over, da man kan forestille sig en række forskellige modeller.

– Det vigtigste er, at vi får etableret kontakt så snart som muligt, og dermed har god tid til forberedelserne, så er jeg sikker på, at vi kan lave en aftale som passer os begge, siger Jens Als og fortsætter.

– Jeg har sejlet i rigtig mange forskellige bådtyper, så de fleste både i Danmark, vil kunne bruges. Men vi ved alle, at sejlads i almindelighed og singlehand i særdeleshed forløber bedst med grundige forberedelser, og hver båd/bådtype har sine kendetegn, som man skal mestre for at kunne sejle sikkert og hurtigt.

Jens Als bidrag for at få adgang til en båd kan spænde vidt, og han vil naturligvis lægge al den nødvendige tid i det, f.eks. forberedelse af båden, hente og bringe osv.

– Udstyr som kræves for at deltage, men som ikke er på båden i forvejen, kan evt. blive om bord efterfølgende, ligesom forsikring m.v. selvfølgelig også skal være i orden, siger Jens Als.

Gerne en Aphrodite 101

Jens har et særligt opråb til Aprodite 101-ejere.

– Da Jan Møller (første dansker alene singlehand rundt om jorden) deltager i sin Aphrodite 101 ”Chelsea”, kunne det være spændende hvis jeg også kunne deltage i en 101’er, som jeg i øvrigt har sejlet i tidligere, siger Jens Als.

– Det kunne være virkelig sjovt og spændende – og tilføre kapsejladsen en yderligere dimension, hvis Jens kunne låne en 101’er. Så må vi se om han kan tæve mig – han kan bare komme an, udfordrer Jan Møller.

Over Atlanten tre gange alene

57-årige Jens Als har sejlet siden han var barn, men tingene kom lidt på tværs, da han faldt ned i en skibslast under et sommerferiejob i 1974 og brækkede ryggen. Det afholdt dog ikke den stædige sejler fra at rejse sig igen, dog med stokke, og gå og sejle videre.

– Jeg har sejlet siden slutningen af 1960’erne og siden midten af 70’erne – en hel del singlehanded, herunder tre gange deltaget i kapsejladsen OSTAR – Singlehanded Transatlantic Race, fra Plymouth i England til Newport, USA, tværs over Nordatlanten og er nok dermed den mest erfarne danske singlehand-kapsejler. I tidens løb har jeg sejlet i rigtig mange forskellige bådtyper, lige fra joller til 67 fods jorden rundt-både, og alt fra en hyggetur på fjorden over kapsejlads på internationalt topniveau til det åbne ocean, fortæller Jens.

Derudover har Jens Als vundet sølv til de Paralympiske Lege i Sydney i år 2000, og deltaget i de Paralympiske lege ialt fire gange.

Kontakt

Jens Als Andersen kan kontaktes på mail: jens_als_andersen@yahoo.dk, eller på telefon: 40 46 81 80

Er du interesseret i at låne din båd til Jens Als, kan du downloade Notice of Race (pdf) her.

content-loader
content-loader
content-loader