Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
På de fartøjer, hvor der hænger et skilt med ”Åben Båd” bankes der let på skroget.

Kom om bord på klassiske både i Svendborg

Hovedparten af bådene er bygget fra 1930’erne til -50’erne. Også i datiden har Danmark et stort ry i udlandet for sejlads og konstruktion. Åben Båd fra 14. juli.

Af Troels Lykke |

Fra torsdag den 14. til søndag den 17. juli vil ”Bølgen” i Svendborg havn være omkranset af op mod 50 klassiske lystbåde i træ. 

Dansk Forening for Ældre Lystfartøjer, DFÆL, gæster byen i anledning af 150-året for starten på den organiserede lystsejlads i Danmark. Det er 36. gang DFÆL afholder sit sommerstævne.

Det fortæller Carl Mangor i denne artikel. Han fortæller videre.

Båd fra 1909

En skøn samling af træbåde der i bred forstand repræsenterer mere end hundrede års sejlads i Danmark.

Den ældste er mere end 100 år gammel. Den lille kragejolle ”Ellida”, der er hjemmehørende i Svendborg, er således bygget i 1909.

Hovedparten af bådene er bygget fra 1930’erne til -50’erne. Også i datiden har Danmark et stort ry i udlandet for sejlads og konstruktion. Flere af disse kendte bådkonstruktørers fartøjer vil være at finde ved ”Bølgen”.

Fra 18 fod

Størrelsen er meget varieret. Fra den lille ”Trio”, en 18 fods Utzon Helsingørjolle, folder feltet sig ud til den 66 fod store Dahlstrøm-ketch ”Akela”, der netop har gennemgået en større overhaling. 

Ved flere af bådene vil der være mulighed for at komme ombord. På de fartøjer, hvor der hænger et skilt med ”Åben Båd” bankes der let på skroget.

Så kommer skipper op og tager imod til en guidet tur. Når sejlerne ikke er ombord, vil de være i finde i Maritimt Center. Her vil der ligeledes være en mindre udstilling af halvmodeller og yachtfotos.

Sejlerne skal naturligvis bruge en masse tid på at snakke sammen. Mange har ikke set hinanden siden sidste år. Om lørdagen er tursejlerne på besøg på Thurø, hvor de lægger til på Walsteds Bådeværft.

Ud på Lunkebugten

Kapsejlerne fortsætter ud på Lunkebugten, hvor de sejler kapsejlads. Sidste sejlads forventes at have mål ved Christiansminde/Vindebyøre omkring kl. 16. Herefter vil bådene igen være at finde ved ”Bølgen”.

Om aftenen afholdes der fest, hvor der afsløres, hvilke både der for 36. gang skal have en udmærkelse for god bevaring.

Søndag formiddag er der regnet på resultaterne fra lørdagens kapsejladser, og de respektive vindere ved Danmarksmesterskaberne for træbåde bliver kåret. 

content-loader
content-loader
content-loader